SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Srbija je zemlja alkoholičara!

Po najnovijem izveštaju (pdf 5,72MB ) Svetske zdravstvene organizacije (WHO) prosečna osoba (ne računajući anti-alkoholičare) starija od 15 godina u Srbiji popije 19 litara čistog alkohola godišnje (muškarci 27 a žene 9,9).

Najveća globalna potrošnja je i dalje u razvijenim zemljama, naročito Evrope i severne Amerike ali i u svim zemljama latinske i južne Amerike. Zemlje sa najvećom potrošnjom prema istraživanjima SZO za 2014. variraju u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući socijaldemografske, stopu apstinencije, nivo ekonomske razvijenosti, kulturu, veroispovest (manja upotreba u muslimanskim zemljama), kao i koje je nacionalno piće (vodka, vino, pivo).

Najmanja upotreba je u zemljama Jugoistočne Azije i na Bliskom istoku kao i Avganistanu, Pakistanu, Iranu i Siriji.

Izveštaj obuhvata skoro 200 država članica SZO. Više od 3 miliona ljudi je umrlo 2012. od posledica štetnog dejstva alkohola širom sveta, pokazuje izveštaj, ukazujući na to da konzumiranje alkohola povećava rizik od nastajanja preko 200 bolesti, uključujući cirozu jetre i neke oblike raka.

Puno toga je ostalo da se uradi kada je reč o negativnim posledicama alkoholizma po svetsko zdravlje”,
rekao je Dr. Oleg Čestnov iz SZO u predstavljanju izveštaja. “Izveštaj jasno pokazuje da nema mesta opuštanju kada je u pitanju smanjenje štetnih uticaja korišćenja alkoholnih pića.”

U Srbiji je od 2000. godine konzumacija alkohola uvećana za oko 33%. Najveći skok u potrošnji beleži pivo, vino nešto manje a žestoka pića ostaju na istom nivou. Kao apstinenti se izjašnjava 34% stanovništva starijeg od 15 godina od čega je 16% osoba koje nikada nisu pile i 18% onih koji su ranije pili ali ne i poslednjih godinu dana.

(Mashable)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO