Sutra u BiH zajednička dova za Erdogana i Tursku

Na inicijativu studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), a povodom aktuelnih zbivanja u Turskoj, sutra će nakon klanjanja džuma-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu biti održana molitva za podršku turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).

br />
20140102-193042.jpg

Inicijativu studenata podržali su i iz Unije turskih studenata (MTTB), učenici Gazi Husrev-begove medrese i brojni pojedinci.

Musa Kose, jedan od organizatora aktivnosti, je za AA kazao da su pokušaji slabljenja Turske počeli protestima u Gezi parku u maju 2013. godine, a kulminirali dešavanjima potkraj decembra, te da su turski studenti u saradnji sa bosanskim kolegama odlučili da na ovaj način pruže podršku, kako premijeru Erdoganu, tako i poštivanju volje turskog naroda.

Istakavši da je Erdoganova izjava „Nama su dovoljne molitve iz BiH“, koju je izgovorio na skupu u Ankari po povratku iz Pakistana, bila vodilja inicijative, Kose je kazao da će se studenti i drugi građani nakon klanjanja džume-namaza okupiti ispred džamije i pomoliti se za premijera Erdogana i Tursku.

Ukazavši da direktni uticaj napretka Turske na poboljšanja života i u BiH, Kosen je kazao da će, u slučaju da to odobri Islamska zajednica u BiH, slične aktivnosti biti provedene i u drugim bh. džamijama.

Uporedo s tim, ovoj akciji se pridružio i Halil Brzina, predvodnik nakšibendijske tekije u sarajevskom Mejtašu, čijom inicijativom će u 34 bosanskohercegovačke tekije biti održana molitva podrške premijeru Erdoganu i Turskoj.

Nekoliko zeničkih udruženja građana najavilo je da će naredne sedmice uputiti zajedničko saopćenje podrške Erdoganu i Turskoj.

Podsjećamo da je prošlog petka, odlukom Islamske zajednice Crne Gore, u svim džamjama te zemlje održana molitva za Erdogana i Tursku.<

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO