Štefan File podržava formiranje balkanskog saveza

stefan-file-zadovoljan-luksicem-opozicijom-slika-45808

Ideja ministra vanjskih poslova Crne Gore da se formira savez šest balkanskih država kako bi se i time ubrzale integracije ovog dijela Evrope u Evropsku uniju dobila je snažnu podršku komesara za proširenje EU Štefana Filea (Fule).

File je i tokom nedavnog sastanka u Budimpešti, kada je razgovarao i s šest političkih lidera stranaka u BiH, ministrima vanjskih poslova država zapadnog Balkana, te šefovima diplomatija država grupe “Višegrad 4” koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kazao da je Lukšićeva ideja dobra i da zaslužuje podršku.

I tokom press konferencije nakon sastanaka, File je u svom obraćanju istakao “da je u toj inicijativi posebno zanimljiva ideja da njene članice unaprijeđuju saradnju u oblastima koje su povezane sa zakonodavstvom EU”.

Sam Lukšić, pak, zadovoljan je podrškom koju dobija ne samo od EU.

U izjavi za “Dnevni avaz” koja je stigla iz njegovog kabineta, navodi se da Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Srbija i Makedonija zajedno trebaju raditi i na zajedničkim projekatima iz oblasti infrastrukture, jačanja mehanizama za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te eliminiranje biznis barijera koje će omogućiti smanjenje transakcionih troškova za građane i ekonomiju i jačanje konkurentnosti zemalja regiona.

– Kabinet komesara Filea je dokument ocijenio kvalitetnim, a ponuđene ideje za saradnju fokusiranim na ključne teme i izazove evropske integracije svake od država regiona, uz puno uvažavanje činjenice da se iste nalaze u različitim fazama tog procesa. Istakli su i njegovu pravovremenost, uvažavajući najvažnija politička i ukupna kretanja na zapadnom Balkanu. Treba istaći i to da Savjet za regionalnu saradnju i njegov Generalni sekretar, Goran Svilanović snažno podržavaju ovaj regionalni koncept.

Trenutno se radi na definisanju liste projekata i aktivnosti za koje bi mogao postojati konsensus zemalja Regiona, i koji bi mogli biti materijalizovani kroz ovu formu regionalne saradnje – navedeno je u izjavi.

Dodaje se i da zapadnobalkanska šestorka, sa svojom projektnom orjentacijom treba da doprinese dugoročnom ekonomskom razvoju, trajnoj stabilnosti regiona i snaženju institucija utemeljenih na vladavini prava, kao fundamentalnim pretpostavkama višeg kvaliteta života građana u našim zemljama, jer to razumijemo kao krajnju svrhu budućeg članstva u EU.

Stručnjak za pitanja sigurnosti i predavač na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dr. Mirza Smajić ocjenjuje da je “generalno ova ideja regionalne suradnje jako dobra”.

– Međutim, moramo naglasiti da pojedine države zapadnog Balkana se nalaze u različitim fazama integracija u EU, što može predstavljati otežavajuću okolnost. Posebno naglašavam da postoje različiti nacionalni interesi država kada su u pitanju evropske integracije, kao i međusobni odnosi između pojednih zemalja, što dodatno može utjecati na ovu inicijativu – navodi Smajić.

Upozorava i da još uvijek postoje neka otvorenja pitanja poput granica, koja otežavaju bilaterlane odnose pojedinih država.

– To samo pokazuje da još uvijek ne postoji politički konsenzus da se ona riješe. Između ostalog, pojedine države su opterećene i velikim unutarnjim problemima, kao što je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, zastoj u ključnim reformama a sve se to odražava na regionalnu i međunarodnu suradnju – kaže Smajić.

On ocjenjuje da bi moglo biti vrlo teško implementirati ovu ideju, “jer se jako često ovakve ili slične ideje povezuju sa obnovom Jugoslavije čime se unaprijed osuđuju na neuspjeh.

– Svakako zemlje zapadnog Balkana trebaju pokazati više političke volje i kulture za regionalnom suradnjom, odnosno implementirati već dogovorene oblike saradnje, kako bi pokazale političku ozbiljnost i interes u euroatalantskim integracijama – zaključuje Smajić.

izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO