Šta Amerikanci misle o Ugljaninu?

Ugljanin je Koštuničin mačor!

BEOGRAD – „Sandžački Milošević“, a Koštuničin ljubimac! Tako Amerikanci opisuju sadašnjeg ministra bez portfelja, nekada gradonačelnika Novog Pazara Sulejmana Ugljanina.

U depeši od 10. decembra 2007. američki ambasador Kameron Manter piše da je Sandžak „jedan od poslednjih ostataka Miloševićeve ere gde lokalni političar uspostavlja svoju moć putem manipulacija, prinuda i zastrašivanja“.

Manter tvrdi da je Ugljanin optužio SAD za rascep u lokalnoj Islamskoj zajednici i da je rekao da Amerika podržava muftiju Muamera Zukorlića. Lokalni opozicioni lideri i predstavnici NVO bili su zabrinuti zbog Ugljaninove represivne vladavine, a Aida Ćorović nazvala ga je „sandžački Milošević“.

Manter podseća na Ugljaninovu prošlost, usko ga povezujući s metodama vladavine Slobodana Miloševića. Kao jedan od osnivača SDA, stranke Alije Izetbegovića, Ugljanin je počeo naoružavanje Sandžaka u ranim devedesetim, kako bi se on otcepio od Srbije.

Kasnije je Ugljaninova stranka raskrstila s tim i ušla u koaliciju sa DSS Vojislava Koštunice. Manter je napisao da se sumnja da je Koštunica „inscenirao sukob među muftijama preko svoje ‘mačje šape’ u Sandžaku – Ugljanina“.
Komentar ministra Ugljanina nismo uspeli da dobijemo. Ni u DSS nisu želeli da pričaju za Kurir.
Zastrašivao birače!

Ambasador Manter navodi da je Ugljanin koristio brutalnu taktiku da ostane na vlasti, uključujući i krađu na poslednjim lokalnim izborima 2006“. Njegove „trupe“ su, navodno, tada zastrašivale birače.

Autor: Jelena Velinović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO