Srbin koji je svjedočenjem o srpskim zločinima uzdrmao region

Slobodan Stojanović je bio zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu. On to više nije. Progovorio je o srpskim zločinima u Bosni i na Kosovu. Pisao je svima, najviše vlastima i nadležnim u Srbiji. Odgovore nije dobio, ni jedan. On je corpus delikti da Srbija i srpske vlasti štite zločince i ubice. Stojanović u intervjuu sa Senadom Hadžifejzovićem kaže da su srpske vlasti saučesnici u zločinima.

Stojanović je kazao za Face da u istočnoj Bosni postoji veća grobnica od Tomašnice

http://youtu.be/UPfyYcIBN7A?t=3m59s

RSE je zabeležio izjavu jednog bivšeg zaštićenog svedoka Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu koji, uz opis najstrašnijih zločina na Kosovu 1998. godine, optužuje Tužilaštvo da štiti zločince, a policiju da zaštićene svedoke maltretira. U tužilaštvu to demantuju.

Slobodan Stojanović, bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije, bivši zaštićeni svedok Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji nije više u tom programu, izašao je u javnost sa tvrdnjama da Tužilaštvo, od glavnog tužioca Vladimira Vukčevića, preko zamenika Bruna Vekarića i Dragoljuba Stankovića štite policajce koji su počinili zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu od avgusta do oktobra 1998. godine.

„Lično Vladimir Vukčević i Dragoljub Stanković, da ne pričam o Brunu Vekariću, Dilpariću, to je ta ista ekipa“, optužuje Stojanović.

Takođe tvrdi da zaštićene svedoke čuvaju isti oni koji su činili zločine.

„A to su sve kriminalci koji su bili na Kosovu, ubijali, klali albanski narod. E, ti nas ljudi čuvaju u programu zaštite.“

Stojanović opisuje zločine na Kosovu 1998: “Priđu čoveku i pitaju ima li novac, ukoliko nema, oni ga ubiju iz čista mira. Kao što su uradili sa četvoromesečnim detetom u kolevci.“

Stojanović dalje opisuje akcije „čišćenja“.

“Zapale celo selo, dobiju naređenje ŠIBICA, što znači upaliti celo selo. Ako je naređenje GUMICA, to znači ubiti. Ako komandant Mitrović kaže pošalji ga na sunčanje, to znači, da se strelja na licu mesta.“

Stojanović tvrdi da se, doduše ne u njegovoj, već u jednoj drugoj četi dešavao i sledeći zločin. Pripadnik policije odrubi glavu uhvaćenom Albancu, a zatim„stavi u šerpu i kuva glavu, sačeka par dana da ostane kostur, izlakira ga i pravi lampu. Isto je uradio i sa ženskom glavom, da lampe budu u paru.“

Vekarić: Svedok sam izašao iz programa zaštite 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić za RSE ne isključuje da su se desili svi ti, pa i oni najjeziviji zločini koje Stojanović opisuje, ali tvrdi da je ovaj zaštićeni svedok sam izašao iz programa i da nije hteo da da validnu izjavu, jer mu nisu ispunjeni neki lični zahtevi.

Bruno Vekarić

„Ja sam siguran da su se ti zločini desili. Tužilaštvo je pokrenulo postupak prema njegovom iskazu. On je bio i programu zaštite i sve je funkcionisalo izuzetno dobro do jednog momenta kada su počele da se traže od nas određene usluge koje mi ne možemo da završimo, čak ni zaštićenom svedoku koji je za nas svetinja. Nije u ugovoru o zaštiti svedoka da mu se zapošljava cela familija. Nije u ugovoru da bude načelnik leskovačke ili već koje policije… Suština je da je on sam izašao iz programa zaštite i da ono što nam je obećao da će da da, nije nam dao. i to ne možemo da koristimo, nije nam dakle dao dokaz koji bismo upotrebili u postupku protiv tih ljudi”, kaže Vekarić i dodaje da se protiv Stojanovića trenutno vodi postupak, jer je pretio zamenicima i tužiocu Vukčeviću o čemu postoje pisani dokazi.

Na pitanje šta je sa Radoslavom Mitrovićem, komandantom 37. Odreda čiji su pripadnici činili zločine, kako tvrdi Stojanović,  Vukčević kaže da je on procesuiran u jednom drugom predmetu, u predmetu Suva Reka, da je dve  godine bio u pritvoru ali da ga je sud oslobodio. „Znači, mi smo bili odlučni da se suprodstavimo i takvim ljudima“ tvrdi Vekarić.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu, procenjuje da je svedočenje Slobodana Stojanovića, preko medija, zakasnelo. Predsednik Odbora Behdžet Šalja, rekao je za Radio Slobodna Evropa da to svedočenje samo potvrđuje izjave, materijale i krivične prijave nevladinih organizacija sa Kosova i Srbije o zverstvima koje su počinile paramilitarne, policijske i vojne snage Srbije na Kosovu.

“On je svedok iz prve ruke, koji je na neki način i sam deo zločina, zato što je reagovao kasno, tek posle više od 13 godina. Ipak, i to je argument za Tužilaštvo u Beogradu za istragu. Verujem da će oni da se bave ovim slučajem”, kazao je Šalja.

Inače, Fond za humanitarno pravo u svom izveštaju o suđenjima za ratne zločine u Beogradu pominje maltretiranje svedoka i isključivanje iz programa zaštite bez obrazloženja.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO