Srbija u martu bira novog premijera!

Srpska napredna stranka insistiraće na raspisivanju izbora već početkom godine, nakon što Brisel 20. decembra zvanično objavi da počinju pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji, saznaju Naše novine.

Untitled-1

Kako navodi izvor iz vrha vlasti, Srbija je iz Brisela dobila zeleno svetlo da posle uspešno održanih kosovskih izbora izađe na birališta i osim za sastav beogradskog glasa i za novi saziv republičkog parlamenta.

“Prelomili smo, izbori će biti raspisani oko Nove godine, to će biti prilika da se postave stvari na mesto i u skladu sa realnošću. SNS kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji, ali i sa najvećom podrškom među građanima, treba da bude partija koja će dati premijera”, navodi sagovornik Naših iz Nemanjine.

Plan naprednjaka je da na krilima dobrih vesti iz Brisela krene u kampanju i izbore posle kojih bi zvanično preuzeli rukovođenje vladom.

“Do 20. decembra biće završen izborni ciklus na Kosovu. Ivica Dačić i Hašim Tači sastaće se do tada dva puta. Briselski sporazum će biti implemantiran, te je logično da sa tako dobrim vestima i odličnim rejtingom koji imaju lider i stranka izađemo pred građane. Raspisivanju izbora neće se protiviti ni naši međunarodni partneri, s obzirom na to da je Brisel već izrazio zadovoljstvo zbog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, kao i primene sporazuma. Jasno je da svi vide SNS kao najodgovorniju stranku u Vladi, pa je logično da uz sve SNS-u pripadne mesto premijera”, navodi izvor.

Kako navodi sagovornik, u SNS-u planiraju objedinjavanje svih izbora, tako da bi se istovremeno održali beogradski i republički izbori.

“Prema zakonu raspisivanje izbora pa do njihovog održavanja neophodno je da prođe od 45 do 60 dana. Stoga je logično da se parlamentarni izbori vežu sa beogradskim i da se izađe na objedinjene izbore”, rekao je sagovornik.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je realno očekivati vanredne izbore do proleća.

“Naprednjacima odgovora da izbori budu održani oko proleća. Takva odluka ima političkog osnova, to je prilika da SNS kapitalizuje izuzetno veliki rejting koji ima , ali i da iskoristi povoljne vesti koje očekuje iz Brisela”.

Kompletan tekst pročitajte u današnjem izdanju Naših novina.

sandžakhaber / izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO