Srbija mora ostati zemlja bez GMO

GMO

Srbija treba da zadrži sadašnje propise i imidž zemlje bez genetski modifikovanih organizama, što će nam omogućiti i bolju poziciju na izvoznim tržištima, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

“Treba prepustiti velikima (EU i SAD) da se dogovore oko ‘svih tih novih tehnologija’, a mi ne treba da žurimo”, rekao je Prostran Tanjugu. On smatra da po tom pitanju moramo više da konsultujemo pre svega naše naučnike koji se bave genetskim inženjeringom i molekularnom biologijom. Prostran je primetio da se “tek po neko od njih oglasio u našoj javnosti u poslednjih par meseci, ali u svakom slučaju, treba i njihov stav saslušati”.

On je podsetio da je Srbija donela svoje zakone o zabrani proizvodnje i prometa GMO, osim za eksperimente u nauci, ponovivši da treba da se drži svojih propisa i zakona.

Iako je mišljenja da “ćemo verovatno morati da se ponašamo kako se jednog dana bude ponašao, ceo svet i EU”, on je ponovio da ipak treba sačekati.

“Treba dati šansu našim proizvođačima da ostvare što bolju prodaju i naprave veći profit, a vreme će pokazati šta će te nove tehnologije dati i da li će njihova budućnost da osvoji čitav svet”, zaključio je Prostran.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO