Skat: Američka politika prema Kosovu se neće menjati

491

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da veruje da dolazak Donalda Trampa u Belu kuću neće značiti velike promene u odnosu prema Balkanu. On je istakao da se politika prema Kosovu neće menjati, kako se neki u Srbiji nadaju.

Odgovarajući na pitanje kako će izbor Donalda Trampa uticati na region, Skat je na radnom doručku sa predstavnicima Američke privredne komore rekao da nema lak odgovor, jer novoizabrani predsednik tokom kampanje nije mnogo govorio o regionu i da nema načina da predvidi šta će se događati.

“To što je promena koja se desila na izborima ovde dobro prihvaćena, znači da se ovde verovalo da će Hilari Klinton nastaviti dosadašnju politiku. Ali, nemamo razloga da verujemo da ce biti velikih promena, jer sam diplomata već 25 godina i video sam brojne tranzicije, zato znam da se inostrana politika Amerike skoro nikada ne menja”, istkaao je američki ambasador.

On objašnjava da se američka spoljna politika vodi interesima SAD, a da će u regionu fokus biti na stabilnosti i pomirenju, ali i podsticaju za evropske integracije.

Upitan da Vladi Srbije da savet kako da privuče strane investicije, Skat kaže da američke kompanije koje posluju u Srbiji nisu ugasile svoja predstavništva u SAD, pa ni na tom polju neće biti velikih promena sa izborom Donalda Trampa.

“Važno i zanimljivo će biti šta će se dešavati sa trgovinskim odnosima sa Kinom. Ali, ohrabrio bih srpsku Vladu da unapredi slabosti u privredi – pitanje oporezivanja, sudskih procesa, ali i da nastavi sa makroekonomskom stabilnošću”, poručio je Skat.

On je dodao da investitori ne vole nesigurnost već žele predvidivost i sigurnost.

“Vlada Srbije je imala dosta dobru godinu, ali i dalje je potrebno da se sprovedu strukturne reforme – da se reše preduzeća u drzavnom vlasništvu! Vlada SAD pomaže Srbiji u tome, mi smo uložili oko 350 miliona dolara za podršku reformama u Srbiji”, kaže ambasador.

On ističe da je Srbiji potrebno da 10 godina ima ovakav privredni rast da bi se vratila na mesto koje joj pripada.

izvor: N1