Skandalozno! Deložacija prijeti šehidskoj porodici iz Srebrenice

Untitled

Srebrenica – Medina Salihović iz Srebrenice dijete je šehida. Iako je prije šest godina podnijela zahtjev za dodjelu stana na koji ima pravo kao šehidsko dijete, Medina, njen brat i sestra još nikada ga nisu dobili.

Povrat stana

– U Sarajevu s majkom, bratom i sestrom živim od 1998. godine. Iako smo predali sve papire da bismo dobili stan, jer imamo status šehidske porodice i raseljenih lica, svake godine slušam istu priču da se nalazimo na listi i da ćemo, konačno, dobiti krov nad glavom. Međutim, godine prolaze, a niko ništa ne poduzima – kaže Medina.

Najveći problem je taj što ovoj četveročlanoj šehidskoj porodici već duže vrijeme prijeti deložacija, a krajnji rok do kada moraju iseliti iz stana je proljeće, jer je zahtjev za povrat stana, koji im je Općina dodijelila na privremeno korištenje, podnijela prava vlasnica Sandra Đebić.

– Na Dobrinji u stanu koji nam je Općina dodijelila živimo 15 godina. U međuvremenu, pojavila se Sandra, koja je tražila povrat jer je u ovom stanu prije rata živjela njena baba. Mama se uspjela s njom boriti deset godina, tako da je Sandra do prošle godine od suda dobivala odbijenice. Prije godinu ona je ipak dobila vlasništvo nad stanom, a nama je prije četiri mjeseca naloženo da iselimo u roku od 15 dana. Bahra Kituša, predsjednica UO Organizacije porodica šehida i poginulih boraca KS, uspjela se izboriti da u stanu ostanemo do proljeća – priča Medina.

Smatra da je prioritet da se provjeri valjanost ugovora na osnovu kojeg je Sandri vraćen stan.

– Nama sada svaki mjesec na vrata dolazi policajac i službenik Ministarstva za stambenu politiku i uručuje nam papire o deložaciji. Obratili smo se Ministarstvu za boračka pitanja KS, gdje su nam rekli da trenutno nema praznih stanova. Nemaju čak ni rješenje za alternativni smještaj ukoliko nas zaista vlasnica izbaci na ulicu. Nadam se, ipak, da ćemo dobiti taj stan – ističe Medina.

Mimo procedure

Dodala je da je najviše boli to što ključeve stanova dobivaju ljudi koji već imaju krov nad glavom.

– Da bi se uopće moglo aplicirati za stan, uvjet je bio da iz svake općine doneseš papir koji dokazuje da nemaš nikakvu imovinu u posjedu. Moja mama je to uradila. Ne razumijem kako je Ministarstvo za boračka pitanja KS dodjeljivalo stanove mimo procedure. Sramota je da neko ima dva stana i izdaje ih pod kiriju, a mi nemamo gdje živjeti – naglašava Medina.

Zahtjev podnesem 2007.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS kazali su da su Upravi za stambena pitanja poslali akt kojim traže odgodu deložacije. Potvrdili su i da je porodica Salihović 2007. godine podnijela zahtjev za dodjelu stana. Ističu da neće dozvoliti da srebrenička šehidska porodica bude izbačena na ulicu.

sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO