Selaković miri Zilkića i Dudića?

Novi Pazar – Nedavno je u Beogradu upriličen sastanak Glavnog muftije Mevlud ef. Dudića sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem a juče je isti sastanak održan i sa reisu-l-ulemom Ademom Zilkićem sa koga je Zilkić saopštenjem poručio da treba pronaći pravedno rešenje u sporu dve IZ.

Tom prilikom Zilkić  je apostrofirao uzročnike nerešenog statusa i polarizacije u Islamskoj zajednici, koja je prisutna poslednje dve decenije. Posebno se osvrnuo na proteklih sedam godina, kada je, kako se navodi, Mustafa Cerić uz pomoć Muamera Zukorlića izvršio pravno nasilje nad najvišim pravnim aktom, Ustavom IZ u Bosni i Hercegovini ukidajući Mešihat IZ Sandžaka, stavljajući kompletnu infrastrukturu i resurse IZ u službu svojih privatnih i političkih interesa.
Islamska zajednica Srbije je iskazala spremnost da zajedno sa svim relevantnim i dobronamernim faktorima i dalje traži optimalno i pravedno rešenje za prevazilaženje postojećeg stanja. Ministar Selaković je pokazao dobro poznavanje navedene problematike, i obećao podršku nenasilnom i zakonskom rešavanju teškoća zbog kojih trpi ne samo IZ već i društvo u celini saopštio je Rijaset IZS.

Na sastanku sa Glavnim muftijom Dudićem  ministar je istakao da prati stanje u Islamskoj zajednici, da potpuno razumije probleme sa kojima se suočava, te ukazao na spremnost da učestvuje u njihovom rješavanju. Ministar je pozvao Islamsku zajednicu da, obzirom na njen nesporni ugled i legitimitet u narodu, ukazuje na nepravilnosti i probleme u društvu koji postoje, te da očekuje da IZ a pomogne nadležnim organima u njihovom rješavanju.

Predsjednik Mešihata je na kraju razgovora izrazio očekivanje da će Ministar pravde posjetiti Islamsku zajednicu, te otpočeti rješavanje nagomilanih problema.

Nakon dva sastanka saznajemo da je sada već kristalnija slika i da se kreće u rešenje problema uz pomoć reisu-l-uleme Kavazovića ali i turskog Dijaneta (vrhovne verske instutucije) koji je takođe zainteresovan za rešavanje problema.

Dudić koji je na mestu Glavnog muftije nepunih godinu dana važi za izuzetno pragmatičnog i prilagodljivog predstavnika Islamske zajednice koji je spreman na pomirenje. Međutim analitičari kažu da za njega veliku kočnicu predstavlja Zukorlić koji nije spreman na bilo kakav mir.

Kako će se odvijati ova faza i da li će doći do dugo očekivanog pomirenja ostaje da se vidi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO