Saveti za vozače u zimskim danima

517

Sneg, led, kiša, magla: vožnja u zimskom periodu može da bude veoma zahtevna i potrebna je posebna pažnja za volanom. Evo nekoliko jednostavnih saveta za bezbedniju vožnju i održavanje automobila u hladnim danima.

Jedan od najvažnih uslova za bezbednost na putu u zimskom periodu su zimske gume. One obezbeđuju bolje upravljanje i kontrolu nad automobilom ne samo po snegu, već i vlažnim ili zaleđenim kolovozima.

Kako bi se sprečilo smrzavanje motora na niskim tempraturama u hladnjak je neophodno sipati antifriz. Tečnost se obično meša sa 50 odsto vode, osim proizvoda koji se prodaju već razređeni. Antifriz služi za zaštitu hladnjaka od niske temperature ali i od korozije, i preporučuje se proveravati ga barem dva puta godišnje.

Potrebno je proveriti i nivo ulja u motoru. Kod nekih modela automobila savetuje se i zamena ulja adekvatnijeg za niske temperature. Zimi se u motorno ulje slivaju nečistoće, kondenzovana voda i nesagorelo gorivo. Ono tako gubi svoja svojstva, pa motor više strada – zato se preporučuje da se pre početka zime zameni.

Akumulator mora biti u savršenom stanju jer se na niskim temperaturama brže prazni. Preporuka je da se uoči zime proveri u kakvom je stanju i zameni u slučaju potrebe. Ukoliko je na granici istrošenosti akumulator se može zamrznuti, dok pun akumulator može da izdrži temperature do skoro -70 stepeni. Prosečno trajanje akumulatora je između četiri i sedam godina.

Za lakše paljenje motora na temperaturi ispod nule, potrebne su i ispravne svećice, iako ih mnogi vozači zaboravljaju. Preporučuju se one proizvedene posebno za zimske uslove.

Farovi, i duga svetla za maglu, veoma su važni zbog smanjene vidljivosti zimi, stoga je neopodno proveriti ih uoči zime. Vidljivost je veoma važan faktor bezbednosti, a neispravna svetla mogu vas dovesti u opasnost.

Tečnost za stakla je zimi potrebnija nego u drugim sezonama. Pre nego što krenete u vožnju neophodno je skinuti sav led i sneg sa svih prozora, ali i sa krova automobila, kako ne bi skliznuo tokom vožnje i ugrozio vas ili druge vozače. Sneg i led sa stakla može se ukloniti pomoću grejača ili metlica, ali nikako vrućom vodom.

Čišćenje i trikovi protiv smrzavanja

So koja se po ulicama posipa kako bi se izbeglo stvaranje leda, nagriza farbu i oštećuje limariju i delove od plastike, zato se pranje automobila preporučuje češće u zimskom periodu.

Idealno je pranje automobila završiti poliranjem ili voskiranjem, kako bi se obezbedila potrebna zaštita za auto. Posle svakog pranja preporučuje se i nanošenje sredstava na bazi glicerina na kedere, kako bi se izbeglo smrzavanje ili zimsko “lepljenje” vrata. Glicerin se iz istog razloga može sipati i u bravice.

Za struganje leda sa stakla pomoću plastičnih strugalica, srećom, postoji brzo i jednostavno rešenje. Promešajte 2 dela alkohola, 1 deo vode i malo tečnosti za pranje sudova, sipajte tečnost u bocu s raspršivačem i poprskajte smrznutu staklenu površinu. Led će nestati pred vašim očima.

Savet vozačima je i da zimi u kolima imaju lopaticu za led, krpu za brisanje stakla, rukavice i kablove za startovanje.

Oprez – pravilo broj jedan u vožnji

To nije sve. Najvažniji savet dolazi na kraju: prva mera protiv zamki koje nam donosi zima jeste oprez. To pre svega znači: smanjiti brzinu.

Usporavajte, ubrzavajte i vozite polako. Da bi se izbeglo proklizavanje potrebno je dodavati gas polako, i upamtiti da je za vožnju, skretanje i kočenje po zaleđenim ili snegom prekrivenim putevima potrebno više vremena.

Vozači treba da povećaju udaljenost sa drugim vozilima jer je po snegu i ledu potrebno dvostruko više vremena da se uspori nego po suvim ulicama.

izvor: N1