Sarajevskoj Vijećnici vraćen stari sjaj – video

Bosna – Snimci iz unutrašnjosti prikazuju novo ruho Vijećnice koja će biti ponovo otvorena 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom.

Gradska vijećnica u Sarajevu, jedan od najpoznatijih simbola tog grada, koja je krajem kolovoza 1992. godine teško oštećena u napadima topništva bosanskih Srba, ponovno bi nakon 22 godine trebala otvoriti vrata posjetiteljima u svibnju, uz sav stari sjaj koji je imala u vrijeme kada je izgrađena.

Novinari su u petak prvi put imali priliku pogledati unutrašnjost tog reprezentativnog zdanja i uvjeriti se da su radovi daleko odmaknuli.

Impozantna građevina trokutnog tlocrta, projektirana u pseudomaurskom stilu za koji su uzori traženi u islamskoj umjetnosti Španjolske i sjeverne Afrike, dovršena je i otvorena 20. travnja 1896. godine nakon petogodišnje gradnje, postavši jednim od temeljnih obilježja arhitekture, ali i urbaniziranja Sarajeva u razdoblju vladavine Austro-Ugarske monarhije.

Upravo je želja sadašnje Gradske uprave, a gradonačelnik Ivo Komšić je već to i najavio, da obnovljena Vijećnica bude otvorena 9. svibnja na Dan pobjede nad fašizmom.

Najavljeno je i kako će sve biti spremno za veliki koncert Bečke filharmonije, planiran upravo u Vijećnici, kojim će ujedno biti obilježeno 100 godina od Sarajevskog atentata.

Nakon toga u Vijećnicu se ponovno useljava Gradska uprava i gradonačelnik, a dio prostora bit će iskorišten za urede Sveučilišne knjižnice.

Impresivna dekoracija

Nakon što je Vijećnica u noći između 25. i 26. kolovoza 1992. godine gotovo potpuno izgorjela u požaru izazvanom ciljanim topničkim napadom, od građevine su ostali samo vanjski zidovi.

U uništenim prostorijima stradalo je i blizu dva milijuna knjiga, različitih rukopisa i časopisa što ih je čuvala Sveučilišna knjižnica, koja je do posljednjeg rata bila smještena u Vijećnici.

Na glavnom ulazu nakon rata je postavljena spomen-ploča uz poziv da se taj zločin pamti i ne zaboravi.

Radovi na obnovi počeli su 2000. godine i trenutačno je u tijeku završna faza koja podrazumijeva unutarnje instalacije i dekoraciju.

Uz impresivnu unutarnju dekoraciju, nove korisnike Vijećnice dočekat će i autentično obnovljena dvorana za sjednice Gradskog vijeća, s drvenim klupama koje su replike onih iz 1896. godine.

Cijeli projekt obnove stajat će blizu 20 milijuna eura, od čega je devet milijuna osigurano kroz fondove Europske unije, a ostalo su sredstva Austrije, Španjolske te entitetskih vlasti Federacije BiH i Gradske uprave Sarajeva.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO