Sanaderu devet godina zatvora, HDZ-u novčana kazna

Ivo Sanader državi mora vratiti dva miliona eura, dok je HDZ kažnjen sa 658.000 eura i mora vratiti 3,5 miliona.

Nakon gotovo dvije godine suđenja, bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog korupcije u slučaju Fimi media.

Na Županijskom sudu u Zagrebu, Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno su proglašeni krivim za punjenje vlastitih džepova i stranačkog crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Sanader mora državi vratiti dva milijuna eura.

HDZ-u je izrečena novčana kazna od 658.000 eura, a stranka mora vratiti državi 3,5 milijuna eura koje je stekla protupravno.

Ovo je prvi put da je neka politička stranka proglašena krivom za korupciju, i to u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

U namjeri da se ogradi od bivšeg stranačkog prvaka, koji je s HDZ-om dva puta dobio parlamentarne izbore, novo vodstvo stranke zatražilo je od Sanadera, ali i njegovih suoptuženika više od 6,5 milijuna eura odštete zbog materijalne, ali i reputacijske štete.

Osim Sanadera, nepravomoćno su na kazne zatvora osuđeni i njegovi bivši suradnici – nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić dobio je tri godine zatvora, Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček godinu dana uvjetno, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević godinu i pol, a vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine.

Tvrtka Fimi media dobila je kaznu ukidanja pravne osobe te joj se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu milijun i pol eura.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Karamarko: Sudski presedan

Nakon objavljene presude, kojom je HDZ kao šestooptuženi u slučaju Fimi media kažnjen sa 658.000 eura te obvezom vraćanja 3,5 milijuna nezakonito stečenih eura, predsjednik stranke Tomislav Karamarko je izrazio nezadovoljstvo sudskom odlukom.

„Ova presuda je presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u europskoj praksi“, izjavio je Karamarko na konferenciji za novinare.

„Potpuno sam uvjeren da nismo odgovorni. Žalit ćemo se na ovu presudu, jer svi pojedinci koji su odgovorni moraju biti individualno kažnjeni. HDZ nikad, ali nikad neće prihvatiti kolektivnu odgovornost“, poručio je Karamarko.

Svjestan je, kako je rekao, da će se nepravomoćna presuda protiv HDZ-a „zloupotrebljivati u političke svrhe“, ali i pozvao HDZ-ove članove „na hrabrost i jedinstvo“.

Na novinarska pitanja Karamarko nije želio odgovarati.

Bilježnica s isplatama zakopana u vrtu

Tijekom suđenja i istrage bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznala je kako je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio gotovo devet milijuna eura putem marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Prema Barišićevim riječima, nezakonitim novcem iz državnih institucija i tvrtki kupovani su mediji, koalicijski partneri, umjetnine i plaćani nastupi estradnih zvijezda u HDZ-ovim predizbornim kampanjama.

Osim Jacquesa Houdeka, Nine Badrić i Miše Kovača, koji su novac dobili za pjevanje, Marko Perković Thompson je, prema Barišićevim tvrdnjama, primio više od 650.000 eura da u kampanji ne nastupa za HDZ-ovu desniju konkurenciju.

Barišić je priznao i da je novcem iz Fimi medie plaćao potrepštine za Sanaderova krstarenja te kupovao umjetnine koje je bivši premijer dan ili dva ranije rezervirao obilazeći galerije sa svojim najužim krugom prijatelja i političkih suradnika.

Branka Pavošević priznala je da dio donacija stranci nije evidentirala u poslovnim knjigama te da je iz crnog fonda isplaćivala mjesečne naknade mnogim HDZ-ovim zaposlenicima, ali i dužnosnicima.

Iako su na sudu uglavnom poricali njene riječi, Pavošević je svoje tvrdnje potkrijepila bilježnicom u kojoj je bilježila sve isplate iz nezakonitog fonda, a koju je prije istrage zakopala u svom vrtu.

Sanader odbacuje optužbe

Bivši premijer Sanader, kojemu je ovo druga nepravomoćna presuda za korupciju, i u ovom slučaju je odbacio sve optužbe, a za kriminal i nezakonitosti prozvao je Barišića i bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka.

Prema njegovim riječima, Jarnjak je lažnim svjedočenjem kupio svoju slobodu u postupku što ga je inicirala Sanaderova nasljednica na čelu stranke i vlade Jadranka Kosor, a proveo bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U svom završnom govoru Sanader je ustvrdio da je uvjeren kako je dokazao da je tijekom postupka dokazao svoju nevinost, jer USKOK niti jednu svoju tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Kazao je da u cijelom slučaju nigdje nema njegova potpisa ni traga novca te da su protiv njega iskazivali samo ljudi koji su bili u zatvoru, a nakon toga su pušteni.

„Takve postupke nije vodio niti Staljin“, ustvrdio je Sanader koji tijekom cijelog postupka tvrdi da je sav imetak zaradio još kao poduzetnik u Austriji te da niti jednu nekretninu nije kupio nakon 1994.

Veliku je pažnju tijekom suđenje posvetio i svojoj umjetničkoj zbirci koju je povjesničar umjetnosti Igor Zidić procijenio na blizu milijun eura, a Sanader tvrdi da ju je skupljao godinama i platio znatno manje.

Suđenje u slučaju Fimi media ostat će zapamćeno i po brojnim Sanaderovim svađama sa članovima Sudskog vijeća, ali i neuspješnom traženju izuzeća sutkinje Ivane Čalić.

Pred sâm kraj postupka ustvrdio je da je sutkinja u brakorazvodnoj parnici pred crkvenim vlastima angažirala jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića, čime mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Taj mu je zahtjev odbačen kao neosnovan.

sandzakhaber / izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO