Samsung smanjio prognozu dobiti zbog fijaska sa Note 7

516

Južnokorejska kompanija “Samsung elektroniks” smanjila je za 33,3 odsto prognozu svoje operacionalne dobiti za treće tromesečje, kao odraz fijaska svog najnovijeg modela pametnog telefona “Galaxy Note 7” koji je morala da povuče s tržišta zbog samozapaljivanja.

Južnokorejski gigant sada predviđa profit od 5.200 milijardi vona (4,17 milijardi evra), dok je koliko u petak najavio 7.800 milijardi vona.

Grupa je takođe smanjila prognozu obrta za četiri odsto.

Samsung je sačekao da se danas zatvori trgovanje na Berzi u Seulu da objavi svoje nove prognoze.

Akcije te kompanije izgubile su 0,65 odsto vrednost danas, posle jučerašnjeg pada od osam odsto, kada je objavljeno da trajno povlači s tržišta svoj novi model “Galaxy Note 7”.

To je bio najveći dnevni pad vrednosti akcija Samsunga od 2008. godine.

Kompanija je juče saopštila da trajno prekida proizvodnju pametnog telefona “Galaxy Note 7”, dan pošto je privremeno obustavila prodaju. U saopštenju kompanije je navedeno da je odlučila da prekine proizvodnju radi bezbednosti kupaca.

Samsung je počeo da povlači taj model telefona pošto su se neki od njih zapalili tokom punjenja, verovatno zbog problema s litijumskom baterijom, a drugi i tokom upotrebe.

Čak i telefoni kojima je zamenjena baterija imali su slične probleme zbog čega je grupa rešila da trajno povuče ovaj uređaj.

izvor: N1