SAD i Rusija predlažu primirje u Siriji

sirija-rusevine-reuters2

Kerry, Lavrov i Brahimi razgovarali o mogućnosti otvaranja humanitarnih koridora i o razmjeni zarobljenika.
Ujedinjene nacije, Sjedinjene Američke Države i Rusija su u Parizu razmotrili mogućnost uspostavljanja primirja u dijelovima Sirije, te šansu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad otvori humanitarne koridore.

“Danas smo razgovarali o mogućnosti da pokušamo podstaći primirje. Možda lokalizovano primirje u Halepu”, rekao je američki državni sekretar John Kerry novinarima u ponedjeljak.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su razgovori s Kerryjem bili konstruktivni, ali je ponovo naglasio važnost uključivanja Irana u mirovne pregovore u Ženevi, zakazane za kraj januara.

Kako prenosi AFP, Kerry je rekao da Iran može prisustvovati pregovorima ukoliko se složi s tranzicijom vlasti u Siriji, što je već odavno kamen spoticanja.

Kerry je rekao novinarima da će mirovni pregovori u Ženevi biti teški, ali da moraju početi što prije.

Razmjena zarobljenika

Lavrov, Kerry i specijalni izaslanik UN-a Lakhdar Brahimi su, također, razmotrili mogućnost razmjene zarobljenika u Siriji.

Kerry je rekao kako mu je Lavrov kazao da je Assadova Vlada spremna otvoriti neke humanitarne koridore, uključujući i one u opkoljenoj istočnoj Ghouti.

Politički analitičar Kamel Wazne rekao je Al Jazeeri da Iran i Saudijska Arabija moraju sjesti za isti stol u cilju okončanja konflikta.

“Dosta pozitivnih stvari se može desiti, Konačno, Amerikanci i Rusi se slažu, žele kraj rata na Bliskom istoku, ali nije dovoljno da to samo žele Rusija i SAD. Mislim da je ključno i to da Iranci budu za istim stolom. Konflikt između Saudijske Arabije i Irana je trenutno problem”, rekao je Wazne.

Mirovni pregovori, čiji će moderator biti Brahimi, počinju 24. januara u sjedištu UN-a u Ženevi.

U međuvremenu su aktivisti saopštili da je oružana grupa Islamska država u Iraku i Levantu, povezana s Al-Kaidom, usmrtila desetine rivalnih boraca u posljednja dva dana, te preuzela većinu teritorije koju je ranije izgubila u sjeveroistočnoj sirijskoj provinciji Raqqa.

Jedan aktivista, koji se javio iz te provincije pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je ubijeno najmanje 100 boraca iz grupe Al-Nusra front, također povezane s Al-Kaidom i grupe Ahrar al-Sham, prenosi Reuters.

Te borce su, navodno, uhapsili pripadnici ISIL-a u Tel Abyadu na granici s Turskom, u obližnjoj Qantari i Raqqi.

“Nekih 70 beživotnih tijela, uglavnom s prostrijelnim ranama glave, prevezeno je u Državnu bolnicu Raqqa”, rekao je aktivista.

“Mnogi ubijeni su ranije ranjeni tokom borbi. Nije bilo bitno što su Al-Nusra front i Ahrar al-Sham ideološki slični ISIL-u”, dodao je on.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ovaj izvještaj.

U borbama između ISIL-a, rivalnih naoružanih grupa i umjerenijih opozicionih boraca ubijene su stotine ljudi u proteklih 10 dana.

Jačanje ISIL-a zabrinulo je zapadne sile, koje traže od opozicije da prisustvujue mirovnim pregovorima u Ženevi za 10 dana.

Američki državni sekretar je rekao nakon sastanka Prijatelja Sirije u nedjelju kako je uvjeren da će opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) prisustvovati pregovorima.

SNC će do sljedećeg petka odlučiti hoće li ići na mirovnu konferenciju.

sandzakhaber / izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO