SAD hvale Radončića i Kavazovića

U redovnom godišnjem izvještaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu za 2013. godinu, Bosna i Hercegovina ocijenjena je kao država koja „i dalje bilježi spori napredak u jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma“.

– BiH ostaje kooperativan partner SAD u ovoj aktivnosti – navedeno je u izvještaju. 

Propisane kazne  

Istaknuto je da je Fahrudin Radončić (SBB), kao ministar sigurnosti, predložio zakon kojim se propisuju kazne za regrutiranje, slanje i sam odlazak dobrovoljaca na strana ratišta. 

– Kao odgovor na relativno brojan odlazak bosanskih muslimana u rat u Siriji, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je u novembru (prošle godine, op.a.) predložio zakon kojim će se sankcionirati bh. građani koji se vrate u BiH, nakon što su učestvovali u borbama nepriznatih milicija u inostranstvu. Zakon je, također, predvidio i kazne za one koji regrutiraju ljude za ovakve misije i organiziraju njihove odlaske – navedeno je u izvještaju. 

Ističe se i da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović 23. avgusta održao hutbu u kojoj je osudio odlazak dobrovoljaca iz BiH na strana ratišta. Hutba je, navodi se u izvještaju, zabilježila izuzetan publicitet. 

– Prolijevanje krvi nevinih, bilo koji oblik nasilja i prijeteći pozivi nisu put kojim ide vjernik – citirani je dio hutbe. 

Dodaje se navodi da je reis Kavazović pozvao vjernike da pažljivo i kritički promisle o tome čijoj se to vojnoj formaciji priključuju i kakvo oružje nose. 

Stejt department je posebno upozorio na haotičnost pravnih normi na državnom i nižim nivoima koje često spriječavaju policiju da djeluje. Preklapanje nadležnosti, nedovoljno jasno definirane ovlasti, ali i nedovoljna opremljenost neki su od najvećih problema koje imaju agencije za provođenje zakona u BiH, stoji, između ostalog, u izvještaju.

Stalne konsultacije 

Naglašava se da je Ministarstvo sigurnosti tokom prošle godine stalno nastojalo provoditi konsultacije s državnim, entitetskim, kantonalnim i policijom Distrikta Brčko o tome kako poboljšati pravni okvir kojim će se bolje odgovoriti na sigurnosne izazove. 

Ocijenjeno je i da je saradnja bh. agencija za provođenje zakona i SAD u borbi protiv terorizma „generalno dobra“. U prilog tome navedeni su i neki od programa SAD koji se provode na tom polju. 

Dvije osude na Sudu BiH

U izvještaju je navedeno i da su tokom prošle godine izrečene i dvije presude. 

U julu 2013. Žalbeno vijeće Suda BiH naredilo je obnovu suđenja Mevlidu Jašareviću, koji je oktobra 2011. godine pucao na ambasadu SAD. Prvobitna presuda za terorizam je potvrđena i on je osuđen na 15 godina zatvora. Haris Čaušević je 20. decembra osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu juna 2010. 

Protjerivanje iranskih diplomata 


U dijelu izvještaja u kome se govori o aktivnostima Irana navedeno je i da je „Vlada BiH krajem aprila 2013. dvojicu iranskih diplomata, Džadidi Sohraba (Jadidi) i Hamzeha Dolaba Ahmada, proglasila personama non grata“, nakon što je dokazano da su oni službenici Ministartva za obavještajni i sigurnosni rad. 

– Jedan od te dvojice uočen je u Indiji, Gruziji i na Tajlandu, mjestima gdje su se u februaru 2012. godine desili slični bombaški incidenti – navedeno je u izvještaju. 

Precizirano je da su navodne diplomate na kraju protjerani iz BiH.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO