S ulcinjskom Solanom umiru i ptice

solana-Ulcinj_picnik

Ulcinjska solana grca u dugovima, vlasnici tvde da je jedino rješenje izgradnja hotela i pokretanje turizma na toj lokaciji, država insistira na zaštiti ptica.

Ne nagriza samo so nekada uspješnu ulcinjsku kompaniju. Solana “Bajo Sekulić” od 2011. godine je u stečaju, s blizu šest miliona eura duga, od toga više od polovine radnicima za plate i doprinose. Nekad je ova kompanija imala nekoliko stotina zaposlenih, a danas svega pedesetak, javila je iz Ulcinja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

“Loše gazdovanje i jako problematičan menadžment uticali su da Solana ne ide u pozitivnom pravcu. Svake godine se prave određene dubioze i određeni minusi. Nažalost, i radnici su ti koji to trpe”, kaže Marko Miranović iz Sindikata Solane.

Solanom već godinama upravlja Eurofond, koji je kupio njene akcije za približno pet miliona eura. Vrijednost imovine preduzeća 50 puta je veća. Procjenjuje se na više od 250 miliona eura.

Borba za opstanak

Zastarjelost mehanizacije jedan je od najvećih problema ulcinjske Solane. Vlasnici tvrde da je u fabriku uloženo pet miliona eura, ali da prevaziđeni način proizvodnje, troškovi za struju i radnike te niska cijena soli donose samo gubitke. Planiraju na tom lokalitetu napraviti turistički kompleks.

“Da ostane i nekakva mala proizvodnja soli, ali Solani su u ovom trenutku potrebni i dodatni sadržaji i nove investicije da bi uopšte mogla da posluje”, kaže Zdravko Potpara iz Upravnog odbora Solane.

Opstanak Solane posebno je važan i za milione ptica koje posjete to područje tokom godine. Riječ je o najznačajnijem prirodnom staništu na istočnoj obali Jadrana.

“U Evropi je do sada registrovano oko 500 vrsta ptica, na ulcinjskoj Solani 252 vrste. Znači da se polovina ukupne evropske faune, koja može da se registruje na starom kontinentu, registruje na ulcinjskoj Solani”, kaže orintolog Darko Saveljić.

Odgođena gradnja

Crnogorski parlament zato je prošle godine proglasio Solanu područjem od značaja i odgodio do 2020. godine mogućnost gradnje hotela na tom mjestu. Vlasnici Solane žalili su se Ustavnom sudu.

“Sadašnji vlasnici po svaku cijenu žele da izvrše promjenu te namjene, međutim, po prostornom planu, koji će uskoro da bude na javnoj raspravi, to je faktički predviđeno da Solana nastavi sa aktivnostima za koje je namjena i bila prije 70-80 godina”, rekao je Nazif Cungu, predsjednik Opštine Ulcinj.

“Solana ima oko 15 miliona kvadrata i jedan dio se može ostaviti za rezervat. A ovako kako sada Solana stoji, ptice će sigurno biti ugrožene”, kaže Marko Marinović.

Dok čeka sudske odluke i dogovor vlasnika i države, ulcinjska Solana propada. Ostaju samo nade da će se naći kompromis, a ovo mjesto dobiti svoju pravu ekološku, ekonomsku i turističku namjenu.

sandžakhaber / izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO