Ruskim zvaničnicima u parlamentu zabranjen iPad

Vlada Ruske Federacije je zabranila upotrebu Appleovih tablet računara “iPad” u njenim ministarstvima i agencijama iz sigurnosnih razloga, prenio je medijima Nikolaj Nikiforov, ministar komunikacija i masovnih medija.
Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da se ruska vlada od američkih iPada okrenula ka Samsungovim tabletima.
“Samsungovi tableti su uređaji sa posebnom zaštitom i mogu koristiti za obradu povjerljivih podataka. Neke od informacija koje prođu sjednicama kabineta su povjerljive, pa Samsungovi uređaji u potpunosti zadovoljavaju naše zahtjeve, jer su podvrgnuti striktnom certificiranju,” kazao je ministar.
Ministar je kazao kako se ovaj potez ne može dovoditi u vezu sa sankcijama protiv Applea, jer se desio nedavno.
Međutim, zabrana je uslijedila nakratko po najavi SAD-a i EU da će nametnuti sankcije ruskim zvaničnicima.
Rusija je i zvanično anektirala Krim od Ukrajine, nakon referenduma održanog 16. marta, u kome se 96,7 posto onih koji su pristupili referendumu očitovalo za priključivanje Ruskoj Federaciji.
Sjedinjene Američke Države i druge zemlje zapada ocijenile su ovaj referendum nezakonitim. SAD i EU su najavile sankcije ruskim dužnosnicima i njihovim najbližim krugovima. Među njima je i šef kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina. Najavljene su i sankcije ključnim ruskim ekonomskim sektorima.
Svim sankcionisanim licima je zabranjeno poslovanje u SAD-u ili sa američkim poduzetnicima ili kompanijama. Njihova sredstva u SAD-u su zamrznuta.
Evropska unija je takođe proširila listu sankcionisanih lica. Francuska je otkazala vojnu saradnju sa Moskvom, dok je Njemačka ruskoj vojsci obustavila isporuku odbrambenih sistema i opreme za obuku:
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO