Rusi već koriste vakcinu protiv raka koju su napravili

0870007.73

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tasu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov, prenosi B92.

Vakcina je uspešno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžujući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritičke ćelije iz ljudskog tela i punimo ih antiagensima. Dendritičke ćelije ih zatim procesiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu u organizmu bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora“, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina“ koja se koristi da bi se sprečila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – raka pluća, prostate i debelog creva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore, pošto oni ne mogu biti pobeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka, tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promeniti imuni sistem kako bismo postigli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tas.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim rečima, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama, koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.

izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO