Rusi blokirali rezoluciju o Siriji

Rusija blokira rezoluciju zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti kojom bi se Siriji zapretilo sankcijama ako vlada ne dozvoli dostavljanje humanitarne pomoći.
Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da će uložiti veto na takvu rezoluciju ako bude potrebno. Čurkin, kao i kineski ambasador u svetskoj organizaciji, nisu došli na sinoćni sastanak da razgovaraju o rezoluciji koju podržavaju zapadne i arapske zemlje.

“Ovaj tekst ne bi imao nikakav pozitivan uticaj na situaciju”, rekao je Čurkin objašnjavajući zašto nije želeo da ode na sastanak. On je dodao da bi takva rezolucija čak poremetila humanitarne akcije. Čurkin je predloženu rezoluciju opisao kao “političku” meru da se pojačaju političke tenzije oko Sirije.

Predložena rezolucija u koju je imao uvid AP, najviše krivi sirijsku vladu za humanitarnu krizu u zemlji. U njoj se navodi da će, ako se nesmetan pristup humanitarnoj pomoć ne dozvoli u roku od 15 dana, Savet nametnuti nevojne sankcije protiv odgovornih za opstrukciju dostave pomoći.

Rusija i Kina, koje podržavaju sirijsku vladu, blokirale su tri ranije rezolucije koje je podržao Zapad i po kojima bi se izvršio pritisak na predsednika Bašara al Asada da okonča trogodišnji građanski rat.

Podeljeni Savet bezbednosti UN složio se u oktobru i odobrio predsedničko saopštenje u kome se poziva na hitan pristup svim oblastima u Siriji za dostavu pomoći. Zapadne i arapske zemlje žele da se ide korak dalje sa pravno obavezujućom rezolucijom, ali Rusija se tome protivi.

Čurkin je jasno rekao da će Rusija uložiti veto na rezoluciju ako bude stavljena na glasanje u 15-očlanom Savetu bezbednsti.

“Tekst neće biti usvojen, to mogu da vam kažem”, rekao je Čurkin i dodao da Rusija razgovara o stvarima koje mogu da budu korisne da bi se popravila humanitarna situacija u Siriji, i da se nada da bi takav neki pragmatičan predlog bio usvojen u SB.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO