Ribery: Osjećam se jačim od kako sam primio islam

ribery-osjecam-se-jacim-od-kako-sam-primio-islam_trt-bosanski-24267

Francuski internacionalnac Frank Bilal Ribery je u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency izjavio da vjeru doživljava kao privatnu stvar, ali i da se osjeća jačim od kako je prigrlio islam.

Čak i nakon kratkog profesionalnog boravka u Istanbulu, današnji igrač Bayena iz Minhena nije mogao sakriti svoje oduševljenje Gradom na Bosforu, ali i jakim dojmom koji su na njega ostavili turski navijači, za koje je kazao da su sjajni.

“Osjećali smo se kao kraljevi u Turskoj, dok sam igrao za Galatasaray,” rekao je Ribery.

Frank Bilal Ribery je prije prelaska u Marseille, a zatim u Bayern, u Galatasarayu proveo šest mjeseci, odigravši 14 utakmica i postigavši jedan gol. U Galatasaray ga je doveo slavni rumunski nogometni as i trener Georg Hadži, poznat i kao “Maradona s Karpata”. Ribery je naročito dobro prihvaćen kod navijača “Lavova”, koji su mu dali nadimak Ferraribery – zbog njegove brzine i agilnosti. Frank je bio i jedan od ključnih igrača finala Kupa Turske 2005. godine protiv Fenerbahčea, postigavši prvi gol na ovom meču. Osvojena titula je bila i njegov prvi značajniji trofej u karijeri.

Ozbiljniji nogometni angažman počeo je njegovim igrama u nogometnom klubu Stade Brestois, a danas je glavni pokretač igre Bavaraca i jedan od ključnih igrača francuske nogometne reprezentacije.

Ribery nije krio ni teške momente iz vlastitog života, rekavši kako je zajedno sa ocem radio kao građevinski radnik, kako bi porodici osigurao sredstva za život.

Frank kaže da je čovjek čiji život čine male stvari: “Svjestan sam da život čine sitnice. Iz toga razloga uvijek zastanem, kad me neko prepozna na ulici. Razgovaram s ljudima. Moja je misija da ih učinim sretim,” dodavši da ga je njegov otac naučio da poštuje ljude.

Osim njegovom ocu, Frank je veoma zahvalan i supruzi Vehibi Belhami, koja ga je i privoljela da prihvati islam, 2002. godine, kada je na svoje ime dodao i ime Bilal. Sa suprugom Vehibom Bilal ima troje djece, dvije kćerke i sina.

“Moja vjerska ubjeđenja su moja privatna stvar. Vjernik sam i osjećam se duhovno ispunjenim i jakim od kako sam odlučio postati musliman,” kazao je francuski nogometaš.

Francuski reprezentativac priželjkuje pobjedu njegove reprezentacije u predstojećoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, protiv Ukrajine. “Ne odem li na Mundijal, teško da ću dobiti novu priliku da ostvojim Zlatnu loptu,” kazao je na kraju Frank Bilal Ribery.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO