REŽIM U PRIJEPOLJU “OČISTIO ULICE”! Gužva u prijepoljskoj bolnici zbog povreda od padova!

Prijepolje – Nakon što smo ispratili ledeni talas, koji je ostavio nekoliko naših sugrađana i sugrađanki sa ozbiljnim promrzlinama, zima je nastavila da pokazuje svoje zube. U poslednja tri dana, zbog padova usled poledice, u prijepoljskoj bolnici zbrinuto je gotovo sto pacijenata i pacijentkinja sa povredama koštano-zglobnog sistema.

„Juče smo imali tri preloma kuka usled pada na ledu, što je prilično neuobičajeno, i svi su upućeni na lečenje u bolnicu u Užicu. Za poslednja tri dana imali smo 95 povreda koštano-zglobnog sistema usled pada na ledu“, precizirao je danas ispred podneva dr Munib Kajević, specijalista ortopedije u Opštoj bolnici u Prijepolju.

Najviše povređenih je među stanovništvom srednje životne dobi, uglavnom zaposlenih, koji su povrede zadobili padom na putu do posla ili na radu.

dr Munib Kajević, specijalista ortopedije u Opštoj bolnici u Prijepolju
„Najčešći su prelomi ručnog i skočnog zgloba, što je karakteristično za pad pri pokliznuću, kada se povređeni oslanja na šaku pri padu ili izvrne nogu, što dovodi do povrede skočnog zgloba. Lečenje takvih povreda traje u proseku oko četiri meseca“, kaže doktor Kajević.

Tokom ledenih dana, kada se temperatura u našem kraju supuštala i ispod minus 25 stepeni, primljen je veći broj pacijenata sa promrzlinama gornjih i donjih ekstremiteta – prstiju, šaka i stopala.

„Mislim da sada imamo četiri ili pet pacijenata sa takvim promrzlinama da će morati biti rešavane hiruški. Kod jedne pacijentkinje će morati da se radi amputacija na stopalu, a kod jednog pacijenta amputacije na prstima šake“, kaže doktor Kajević i dodaje da je u poslednjih nekoliko dana smanjen broj pacijenata koji dolaze usled promrzlina.

Da bi se izbegle povrede, on savetuje da treba u ovom periodu izbegavati bespotrebna kretanja. „Od velike je važnosti dobra obuća sa gumenim đonom i čvrsto fiksiranim skočnim zglobom, kao i nošenje rukavica, koje bi mogle ublažiti silinu pada i sprečiti lomljenje ručnog zgloba. Naravno, tu je i karakteristična zimska garderoba i, pre svega, pažljivo kretanje“, savetuje Kajević.

Ukoliko se nakon pada pojavi veći otok i intenzivan bol i smetnje pri pokretanju određenih delova tela, savet je obratiti se lekaru, kako bi povrede bile adekvatno i blagovremeno sanirane.

izvor. Foruminfo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO