Rešena misterija Džeka Trboseka: Nemački mornar kasapio prostitutke?

382190_carl-feigenbaum_f

Posle 125 godina, misterija serijskog ubice Džeka Trboseka najzad je rešena, ubeđen je penzionisani detektiv Trevor Meriot, koji smatra da je nemački mornar Karl Fajgenbaum počinio ubistva koja se pripisuju ozloglašenom Trboseku.

Misterija čoveka koji je terorisao London krajem 19. veka bila je predmet brojnih knjiga, filmova i povremeno obnavljanih istraga nerešenih slučajeva. Za umešanost u stravične zločine sumnjičeni su Vinsent van Gog, Luis Kerol, tvorac “Alise u zemlji čuda”, pa čak i rođak kraljice Viktorije.

Ali posle 11 godina istraživanja Trevor Meriot, iz Bedforšira u Engleskoj, tvrdi da je Karl Fajgenbaum počinio neka, ako ne sva, ubistva koja se pripisuju Trboseku.

Meriot je za britanski sajt “Ikspres” izjavio da je do tog zaključka došao kombinacijom uobičejne analize postojeće dokumentacije i fisokotehnoloških forezičkih metoda. On takođe naglašava da su Holivud i mit tokom dugih godina “iskrivili” mnoge činjenice.

Istina je da je između 31. avgusta 1888. i 9. novembra 1888. pet žena – Meri En Nikols, Eni Čapman, Elizabet Strajd, Ketrin Edouz i Meri Džejn Keli – usmrćene nožem na mestima međusobno udaljenim oko 400 metara u četvrti Vajtčepel. U nekim izveštajima se navodi da je žrtvama izvađena utroba posle smrti, a u većini se tvrdi da su žene bile prostitutke i da ih je ubio isti muškarac.

Da bi uopšte mogao da istražuje slučaj, Meriot je 2011. sudskim putem naterao Skotland jard da mu stavi na raspolaganje potreba materijal, hiljade beležaka i dojava doušnika.

Meriotu je upao u oči podatak da je trgovački brod kojim je plovio Fajgenbaum često bio usidren u blizini mesta na kojima su počinjena misteriozna ubistva. Činjenica da su ubistva bila počinjena u određenim vremenskim razmacima, s većim pauzama, navela je Meriota da pretpostavi da je ubica bio putnik, a poznato je da mornari u luci često koriste “usluge” prostitutki.

Novi materijali izgleda demantuju uverenje da su žrvama vađena creva i drugi organi, što je istragu navodilo na pogrešan trag, to jest na zaključak da je zločine izvršio neko ko ima medicinsko znanje, lekar ili hirurg.

Zanimljivo je da je Fajgenbaum osuđen i pogubljen za ubistvo u Njujorku 1894, ali da je tokom istrage njegov advokat Vilijam Loton jednom prilikom rekao novinarima da mu je klijent priznao da ga “bolset nagoni da ubija i kasapi žene”, javlja britanski Bi-Bi-Si.

– Džek je navodno odgovoran za pet žrtava, ali je pre i posle njih bilo i drugih ubistava, kako u Engleskoj, tako i u Americi i Nemačkoj”, izjavio je Meriot, dodajući da je predstava o Trboseku kao elegantno obučenom gospodinu najverovatnije “urbana legenda”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO