Reisu-l-ulema Kavazović položio kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Mainz-u – video

Bošnjaci u Nemačkoj pokrajini Rheinland – Pfalz i njenom glavnom gradu Mainzu dočekali su polaganje kamena temljca za novi Islamski kulturni centar u tom gradu.

kavazovic

Više hiljada posetilaca i gostiju kako iz BiH tako i iz cele Nemačke, te susjednih država, Švajcarske, Holandije, Belgije, Luksemburga i Austrije svojim prisustvom uveličali su svečanost. Regionalna televizija bila je na mestu događaja, a naš snimak preuzeli su brojni mediji u zemlji i okruženju.

Polaganju kamena temeljca Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, kome je ovo bila prva poseta jednom od džemata u dijaspori, od trenutka kada je izabran na ovu važnu poziciju.

Svečanosti su prisustvovali i ambasador BiH u Nemačkoj Edin Beglerović, konzul BiH u Frankfurtu, Dag Đumrukčić, konzul BiH u Stuttgartu Admir Atović, ministarka pokrajine Rheinland-Pfalz za integraciju, porodicu, decu, omladinu i žene Irene Alt, načelnica opštine Mainz –Hechtsheim gde se nalazi gradilište budućeg centra Ursula Groden – Kranich, muftija Islamske zajednice Bošnjaka Nemačke Pašo ef. Fetić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Nemačke Edin Atlagić, glavni imam u Švajcarskoj Jasmin ef. Demić, savetnik reisu-l-uleme Rifet Fetić, , šef Ureda za bosnjačku dijasporu Mirsad Kalajdžić, , izaslanik člana Predsednistva BiH Edin Ramić, kao i mnogobrojni imami i predsednici džemata u Nemačkoj i susednih država.

Domaćini su bili imam džemata Mainz Halil ef. Makić sa predsednikom i članovima odbora. Međutim, najviše posla, naravno uz pomoć ostalih džematlija odradio je Šefvket ef. Zukić, šef protokolarne službe IKC u Mainzu i osoba koja je je bila zadužena za odnose sa javnošću.

Reisu-l-ulema Kavazović: U temelje naše civilizacije morali bi smo položiti duh zajedništva

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u svom obraćanju je, između ostalog, rekao da temelji na kojima počiva život, njegovi ciljevi, smisao i sadržaj mogu biti samo duhovni.

Kamen temeljac je položio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, s imamom džemata u Mainzu Huseinom ef. Makićem, predsednikom džemata Rifatom Halilovićem, predsednikom Građevinskog odbora Nusretom Fakovićem, ministarkom savezne pokrajine Rheinland – Pfalz za integracije, porodicu, decu, omladinu i žene Irenom Alt, predsednicom opštine Hechtsheim Ursulom Groden Kranich, te vakifima Sakom Dačićem, Hasibom Zukovićem i Raifom Jusufovićem.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO