REIS KAVAZOVIĆ: Ne možemo halaliti onima koji nisu odbranili Srebrenicu

Ne možemo halaliti onima koji nisu odbranili Srebrenicu

– Vidjet ćemo kako će to ići dalje, ali sigurno je Srebrenica veliki izazove za sve nas. Srebrenica šalje poruka Bošnjacima, a prije svega Bošnjacima iz Srebrenice. Srebrenicu u političkom smislu nije mogao odbraniti bilo ko drugi, izuzev oni. To je, ustvari, poruka živih Srebreničana onim tamo mrtvima u Potočarima. Ja sam jednom prilikom kazao da ne trebamo halaliti onima koji su sjedili kod kuće taj dan, a nisu izašli, i to ponavljam. Ne možemo halaliti! – kazao je Kavazović za “Avaz”.
Brojna stratišta
Nadalje, poručio je kako se nada da će, s druge strane, Bog nagraditi sve one koji su izašli na izbore i obavili svoju dužnost.
– Srebrenica će ostati veliki izazov za same Srebreničane. Zbog Potočara, zbog genocida, zbog svega što se tamo dogodilo. Niko nije imao nikakvo opravdanje da kaže da ga se ne tiče ovo. To je poruka živih mrtvima! Doći će dan, mi muslimani u to vjerujemo, kada će se živi i mrtvi susresti. Morat će se pogledati u oči – izjavio je reis Kavazović.
On je sa saradnicima posjetio jučer Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, gdje je u društvu predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića, inicijatora gradnje tog muzeja, pogledao postavku koju čine brojni predmeti pronađeni u logorima, masovnim grobnicama i drugim stratištima diljem BiH, uključujući i Srebrenicu.
Brutalnost zločina
Reis Kavazović zahvalio je entuzijastima s Meškovićem na čelu, koji su otvorili muzej u julu ove godine, te kazao da je ovo “mjesto našeg pamćenja”.
– Želim zahvaliti Jasminu koji je sve ovo pokrenuo, našao prostora i snage da mlađe generacije koje nisu svjedočile zločinima i genocidu vide dijelove naše stvarnosti od 1992. do 1995. Ostaje na svima nama da pomognemo ovim ljudima da iznesu taj projekt. Možda je i bolje da ovo radi udruženje koje je na svojoj koži osjetilo svu brutalnost zločina. Islamska zajednica pomoći će ovim ljudima da donesu istinu i da se ona ne sakrije – dodao je reis Kavazović.
Bolna sjećanja
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, genocid u Srebrenici, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. nalazi se u ulici Ferhadija 17 u Sarajevu.
(Vijesti.ba / Avaz)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO