Rasplamsao se sukob u Ukrajini, stradaju vođe separatista

608

Istaknuti lider proruskih snaga u istočnoj Ukrajini Mihail Tolstij zvani “Givi”, poginuo je u svojoj kancelariji od eksplozije, saopštila je Donjecka novinska agencija. To je treće nerasvetljeno ubistvo vojnih komandana pobunjenika u poslednjih godinu dana.

Eksplozija, koju izvori opisuju kao teroristički napad, dogodila se u ranim jutarnjim satima, a ruska državna televizija prikazala je vatrogasce kako gase požar, koji je izbio u štabu nakon eksplozije. Proruski separatisti su za ovaj napad optužili vlasti u Kijevu.

“Obraćam se ukrajinskim valastima i vojsci. Nećete moći da nas sve pobijete. Pozvam međunarodnu zajednicu da ukrajinske vlasti stavi na listu terorističkih organizacija”, kaže predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Samo pre četiri dana u eksploziji automobila ubijen je u glavnom gradu samoproglašene Luganske Narodne Republike, načelnik policije, Oleg Anaščenko. U oktobru prošle godine u liftu je ubijen istaknuti komandant DNR pukovnik Arsenij Pavlov, zvani Motorola. Danas ubijeni pukovnik bio je komandant jedinice Somali.

Ukrajinska vojska nije ni potvrdila ni demantovala svoju ulogu u ubistvu Givija, ali je sigurno smatra pozitivnim događajem.

“Od proleća 2014. Tolstij je aktivno učestvovao u kampanji protiv ukrajinske vojske. Napravio je karijeru pr heroja ruske propagande. Svoju zlu slavu zaslužio je sa rukama umrljanim krvlju Ukrajinaca”, rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandar Motuzjanik.

Od rasplamsavanja sukoba na istoku Ukrajine pre nedelju dana, obe strane se međusobno optužuju za spiralu nasilja. Jasno je samo da su vojne provokacije način da se pošalju poruke saveznicima u Moskvi, odnosno Vašingtonu. Kijev strahuje da ne ispadne žrtva rusko-američkog otopljavanja odnosa, a nemački mediji pišu da u Donjecku Putin testira Trampovu spremnost na popuštanje.