Radončić bi mogao biti novi bošnjački lider, on obećava pravdu

Prof. dr. Enver Kazaz, poznati bh. intelektualac, publicista i politički analitičar, gostujući sinoć u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV-u, te komentirajući trenutnu političku situaciju u BiH i pitanje da li je predizborna kampanja prerano počela, iznio je mišljenje da je riječ o „borbi na život ili smrt“, a da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija krenuo u predizbornu kampanju na taj način da eliminira svoje protivnike.

Čekali 15 godina

– To je njegova taktika, ali nevjerovatno s koliko grešaka. Dakle, koga on tuče najviše u predizbornoj kampanji? Tuče Fahrudina Radončića i Željka Komšića – kazao je Kazaz, a na upit zašto mu je to greška, pojasnio je:

– Zato što biračko tijelo na koje računa Radončić, nije Lagumdžijino biračko tijelo, ili je malim dijelom to biračko tijelo.

Kazaz je potcrtao i stav kako je Radončić postao vrlo uspješan ministar.

– Njegovi istupi su, zapravo, istupi koji djeluju vrlo primamljivo. On je političar koji obećava pravdu i on ima lidersku harizmu, sličnu Vučićevoj. Radončić bi mogao da bude novi bošnjački lider. I on tu poziciju pažljivo gradi – istakao je Kazaz.

Uz podsjećanje kako je Radončić nedavno najavio da će biti novih hapšenja, krivičnih prijava, procesuiranja u tužilaštvima, uz poštivanje sistema, kao i da će se desiti cunami u borbi protiv korupcije, Kazaz je konstatirao da su ove poruke odlične.

– U ovom trenutku on nema mehanizama da hapsi velike zvjerke. Ali će otvarati afere, to je strašno dobro, to je strašno dobra vijest – smatra Kazaz.

Na pitanje Hadžifejzovića da li će Radončić otvarati afere drugih stranaka, Kazaz je odgovorio:

– Morat će da ih otvara. Gledaj, Senade, on je na Parlamentu, što je prvi put da jedan političar radi, tako jasno govorio o političkim ubistvima, o ratnim zločinima u Sarajevu. To je ono što smo mi čekali petnaestak godina. Radončić izrasta u strašno ozbiljnog političara, računajući medijsku moć koju uz to ima, a istovremeno protiv sebe ima „lohotne“ lidere. Ne može njemu ozbiljan takmac biti ni Bakir Izetbegović, a pogotovo ne Lagumdžija.

Strašne afere

Prema Kazazovom mišljenju, Radončić će voditi, kako je rekao, „vrlo uljuđenu kampanju“.

– On ne mora polagati račune za afere i tako dalje. On u ovom trenutku može samo na jednom aspektu da dobije izbore kao od šale. To je obećanje nove pravednosti. I, vidim da vrlo precizno radi na tome i vidim da je Radončić sa svojim liberalizmom zaista političar budućnosti – iznio je Kazaz i dodao kako misli da narod u BiH čezne za nekim ko je poput Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika Vlade Srbije, odnosno nekog ko bi pokrenuo mehanizme.

Proanalizirao je i da su u Federaciji već otvorene „strašne afere“.

– To je ova afera s autocestama, ova priča o „BH Telecomu“ i investiciji u kupovinu „Logosofta“ itd., itd. Ja ne mogu u ovom trenutku vidjeti mehanizme kojima bi Lagumdžija na bilo koji način mogao da spriječi prodor ove dvije političke partije (SBB i DF). Jedini nedostatak Komšićeve partije je nepostojanje infrastrukture i nepostojanje jasne političke vizije – rekao je Kazaz.

SDA ima žestoke unutrašnje probleme

Kada je riječ o SDA, prema Kazazovoj analizi, ta stranka ima „žestoke unutarnje probleme“.

– Ona je pod Tihićevim vođenjem postala vrlo prihvatljiva narodnjačka stranka. Tihić je bolestan čovjek, ja mu želim da ozdravi, da prevlada tu tešku bolest. Njega nema i dolazimo do pitanja koja sredstva ostaju Bakiru Izetbegoviću da bi bio na političkoj sceni. Da li će to biti povratak u rigidnu politiku, da li će on obnoviti strukture koje su ionako moralno diskreditirane, itd. To može biti veliki problem za SDA.

SDA ima stabilno glasačko tijelo i ona je na neki način stranka koja bi mogla da bude faktor stabilnosti. Međutim, veliko pitanje je, ako SDA otvori agresivnu kampanju, ako krene unutar u rigidno polje, onda SDA sigurno gubi izbore od SBB-a – rekao je Kazaz.

On je, također, prognozirao „nužnom“ koaliciju SBB-SDA-DF, uz konstataciju da će očigledno iz hrvatskih stranaka tu biti HDZ BiH.

Zašto Lagumdžija ne bi smio napadati Komšića

Nedavni dokument SDP-a koji se pojavio u medijima na memorandumu te stranke koja je u njemu najavila udar na lidere Demokratske fronte Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića (gdje se Komšić treba optužiti za izdaju socijaldemokratije, a Radončiću podmetnuti veze čak sa četničkim organizacijama!?), Kazaz je nazvao sramotnim.

– Lagumdžija je puno prije ovog sramotnog dokumenta ili instrukcije udarao na Željka Komšića i čak ga nazvao nekim ko mu je sjedio u krilu. Željko Komšić je u odnosu na Zlatka Lagumdžiju primjer moralnog političara, nadalje, primjer patriotski orijentiranog političara i primjer političara koji se nije obogatio. Evo zašto ne bi smio Lagumdžija napadati Komšića – zato što on svojim napadima na Komšića pokazuje divljačko lice. To političko divljačko lice je ono što će građani prepoznati kao stravičnu gramzivu borbu za vlast. I to će biti kažnjeno – izjavio je Kazaz.

Bit će strašno surovo

Pojašnjavajući svoje pretpostavke zašto misli da će onaj ko pobijedi na izborima „morati da hapsi“ i da je to sada „borba na život i smrt“, Kazaz je potcrtao:

– Mi ćemo imati pravi politički rat. I to rat u kojem me uopće ne bi iznenadilo da Zlatko šalje svog vozača u kuće članova SDP-a, da ih tjera, da ih privodi na glasanje, da ljude koji su dobili posao tjera da moraju da idu na glasanje. SDA također. Bit će to strašno surovo!

sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO