Prvi udes BMW-a i8

Tek što je novi BMW-ov sportski hibridni model počeo da se isporučuje prvim kupcima u Evropi, jedan primerak ovog automobila završio je u zaštitnoj ogradi na autoputu u Nemačkoj.

Nije prošlo puno vremena od novembra 2013, kada je zvanično počela prodaja BMW-a i8, a mediji su preneli vest o prvoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao ovaj automobil. Ipak, nije reč o serijskom modelu – u pitanju je jedan od predprodukcijskih primeraka, a udes se dogodio na autoputu A92 u Nemačkoj.

Mediji iz ove zemlje prenose da je za upravljačem bio 30-godišnji test vozač BMW-a. Policija sumnja da je vozač izgubio kontrolu nad automobilom zbog prevelike brzine i mokrog kolovoza. Nakon što je udario u zaštitnu ogradu, BMW se odbio i zaustavio u desnoj traci autoputa.

Srećom, vozač je prošao bez povreda, ali je automobil prema policijskom izveštaju pretrpeo totalnu štetu. Da je reč o regularnoj verziji, to bi značilo da je uništeno vozilo čija je cena oko 125.000 evra. Međutim, s obzirom da je reč o predprodukcijskom automobilu koji je opremljen i dodatnom opremom, procenjuje se da će šteta premašiti 200.000 evra.

BMW i8 imao je premijeru na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru 2013. Reč je o prvom BMW-ovom sportskom plug-in hibridu čiji se pogonski sistem sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i elektromotora sa 131 ks (96 kW). Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm.

U BMW-u su se krajem novembra pohvalili da je interesovanje za ovim modelom toliko da su već rasprodali planiranu godišnju proizvodnju.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO