Prve posledice BREGZITA: Veliki pad funte i cene akcija na berzama

860

Nakon prvih rezultata referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, na azijskim berzama u petak rano ujutro cene akcija su oštro pale, dok je kurs britanske funte u padu prema dolaru.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6 sati je bio u minusu više od šest odsto, dok su cene deonica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 3,8 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6 sati bio u minusu 3,3 odsto, što je njegov najveći pad u poslednjih 10 meseci.

Oštar pad cena deonica posledica je prvih rezultata jučerašnjeg referenduma koji pokazuju pobedu zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad kursa funte prema dolaru za devet odsto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vreme globalne finanijske krize.

U jednom je trenutku cena funte zaronila na 1,3459 dolara, najniži nivo od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Evropskim berzama sledi pad
Kada se danas otvore evropske burze, britanski FTSE, nemački DAX i francuski CAC indeks bi mogli pasti između 6 i 7,5 odsto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Analitičari američke Morgan Stanley banke procenjuju da je moguć pad evropskih deonica između 15 i 20 odsto, nakon što su rezultati referenduma pokazali da su zagovornici izlaska Britanije iz EU pobedili s 52 odsto glasova.

“Biće to ružno jutro. Ovaj ishod referenduma mnoge je ulagače uhvatio na krivoj nozi, kraj rasprave”, kaže Majk Elingsen, analitičar u preduzeću U.S. Global Investors.

Pod pritiskom su i cene nafte i drugih sirovina. Na američkom je tržištu cena barela jutros potonula za tri dolara, na 47,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio šest odsto, na 47,80 dolara.

S druge strane, snažno je porasla, oko osam odsto, cena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, baš kao i japanska te švajcarska valuta.

Rastu i cene državnih obveznica, koje takođe slove za sigurnije investicije.

Američki terminski indeksi, pak, najavljuju pad cena akcija na Wall Streetu danas poslepodne za pet odsto.

Japan spreman da “čvrsto odgovori”
Japanski ministar finansija Taro Aso rekao je da je spreman da deluje čvrsto i pravovremeno naspram “izrazito naglih kretanja” na deviznim tržištima posle objave o odluci Britanaca da izađu iz EU.

“Odgovorićemo čvrsto kada se za to oseti potreba”, rekao je Aso i dodao da je “zabrinut zbog rizika za svetsku ekonomiju i finansijska tržišta”.

Banka Japana saopštila je danas da je spremna da obezbedi likvidnost u saradnji sa drugim centralnim bankama da bi se ograničio uticaj na tržišta koja su podlegla panici posle britanske odluke da napusti Evropsku uniju.

Banka Japana, u bliskoj saradnji sa nacionalnim i međunarodnim vlastima nastaviće pažljivo da nadgleda uticaj rezultata na finansijska tržišta.

Banka je spremna da obezbedi dovoljnu likvidnost, upotrebom svop mehanizma između šest centralnih banaka da bi obezbedila stabilnost tržišta, rekao je guverner Haruhiko Kuroda.

Intervenisala i Švajcarska
Centralna banka Švajcarske rekla je da je intervenisala na tržištu pošto je švajcarski franak bio pod pritiskom posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, prenosi AP.

U kratklom saopštenju, Banka je navela da je intervenisala na monetarnom tržištu kako bi stabilizovala situaciju i ostaće aktivna.

Šef trgovina u brokerskoj kući ETX kapital Džo Randl rekao je da je akcija švajcarske banke usmerena kako bi franak ostao likvidan “posle bega u sigurnost” kao posledice glasanja Velike Britanije da napusti EU.

izvor: N1