Proverite da li vam je hakovan nalog na Googleu

619

Virusi svakodnevno napadaju uređaje koji koriste Android, a svatko ko koristi stariju verziju operativnog sistema treba da bude na oprezu. Naime, svakog dana je u opasnosti 13.000 Android uređaja, što znači da je više od milion računa na Googleu pod rizikom od napada.

Kompanija za sajber bezbednost Check Point, otkrila je novi malware, nazvan Googligan, koji napada telefone na Androidu i krade email adrese, piše Yahoo News.

Korisnici koji preuzmu aplikacije koje su već zaražene Gooliganom ili kliknu na link u spamerskim porukama izloženi su malveru, koji napadačima omogućava pristup osetljivim informacijama s Googlea, poput Gmaila, Google Drivea i fotografija.

Kad se domognu uređaja, kupuju aplikacije u Google Play i pišu recenzije u ime vlasnika telefona.

Pod najvećim rizikom su uređaji koji koriste verzije Androida 4 i pet, koji uključuju Jelly Bean, KitKat i Lollipop. Te verzije koristi 75 posto korisnika Androida.

Ipak, postoji način kako da proveriti da li ste među napadnutim korisnicima. Online alat omogućava vam proveru da li je vaš račun zaražen Gooliganom. Samo upišete svoju email adresu i proverite jeste li hakovani. To možete učiniti OVDE.

izvor: N1