Pronađeni ostaci tela u Rudnici

pronaena tela u rudniciSrpske vlasti su zajedno sa ekspertima Euleksa iz Odeljenja za sudsku medicinu i forenzičkim ekspertima iz Kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu tokom ispitivanja lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška otkrili posmrtne ostatke.

Kako se pretpostavlja, na toj lokaciji je tokom 1999. godine sahranjeno oko 250 Albanaca sa Kosova. Prema nezvaničnim saznanjima, tela Albanaca su sa Kosova dopremili pripadnici Posebne policijske jedinice Srbije prilikom njihovog povlačenja.

Prema saznanjima Regionalne radio televizije, svedok srpske nacionalnosti prijavio je policiji da je video da “neko zakopava tela u dvorištu rudnika.” Tragom te informacije, prva istraživanja su obavljena u maju 2007. godine. Tada, kao i nekoliko puta kasnije, ništa nije pronađeno.

Kako Regionalna televizija nezvanično saznaje, posmrtni ostaci i odeća pronađeni su u neposrednoj blizini zgrade koja je sagrađena pre nekoliko godina.

-Mislili smo da su tela sahranjena u dvorištu, blizu kapije, međutim, kopali smo ka zgradi i u njenoj neposrednoj blizini smo pronašli ostatke tela. Pretpostavljamo da se ostala tela nalaze ispod zgrade, ispod temelja. Uopšte nismo planirali da kopamo ka zgradi ali nas je podzemna stena prosto navodila ka njoj, rekao nam je izvor.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je ranije za Regionalnu televiziju da je Vlada Srbije opredelila značajna sredstva za istraživanje ove lokacije.

-Ozbiljno smo pristupili ovom pitanju i opredelili smo značajna sredstva za iskopavanje ove lokacije. Želimo da jednom za sva vremena odgovorimo na brojna pitanja koja se odnose na ovo mesto, rekao je Odalović za Regionalnu televiziju.

Na iskopavanju je prisutna Jedinica Euleksa za istraživanje ratnih zločina, Komisija Vlade Srbije za nestala lica Vlade Srbije, i Međunarodni komitet Crvenog krsta”, ističe se u saopštenju.

Euleks je najavio i da će istraživanja, u saradnji sa srpskim vlastima, biti nastavljena narednih dana.

Tužilaštvo za ratne zločine i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom sedmice iskopavanje u Rudnici, u na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.

U Tužilaštvu pretpostavljaju da su tela prebačena tokom povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999, i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne jedinice policije.

Pitanje postojanja masovne grobnice u Rudnici kod Raške pokrenuli su još 2004. godine prištinska Radna grupa i Unmik, a neuspešno istraživanje je obavljeno u maju i junu 2007. godine.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO