Promenite razmišljanje, preokrenite život

Koliko puta ste zbog besa, straha, ljubomore ili želje za osvetom naudili sebi? Tek kada se “bura” smiri, shvatite da se ne osećate dobro.

130402150159-large

Negativne emocije razaraju, zato je važno da “hranimo” podsvest pozitivnim mislima, a vremenom možemo i da promenimo život, odnosno da izbrišemo i loše obrasce. Iako se ne rađamo sa negativnim stavovima, duboko ukorenjene stavove usadili su nam roditelji i okolina, a mi smo se “programirali” da tako razmišljamo. Kakav uticaj na naš život mogu da imaju misli i emocije, za “Život Plus” otkriva psihoterapeut Maja Mandić Marković.

– Obrasce ponašanja i uverenja možemo da nasledimo i od dalekih predaka, ali uglavnom ih prihvatamo od roditelja, bliskih ljudi, vršnjačke grupe, autoriteta, kao i oni od svojih roditelja. Neka uverenja rezultat su mišljenja i iskustva koja smo preživeli u detinjstvu. Naravno, nisu sva negativna, mnoga nam pomažu da uspešno funkcionišemo u različitim situacijama. Međutim, vremenom počinjemo da uviđamo i prepoznajemo obrasce ponašanja koji čine da se osećamo nesrećni, da povređujemo sebe ili druge, da doživljavamo sebe neuspešnim i nesposobnim. U svim tehnikama “reprogramiranja” vrlo je važan prvi korak, a to je da postanemo svesni svojih uverenja i obrazaca ponašanja koji dovode do neprijatnih, bolnih i loših iskustava u raznim oblastima života. Važno je i da prihvatimo odgovornost za svoj život i rad.

* Kako misli i osećanja kreiraju život?

– I misli i osećanja deluju na više načina. Prvo, naša okolina primećuje u kakvom smo raspoloženju. Mi osećamo kada je naš partner došao kući nervozan i kada je kolega na poslu ljut? Tuđa negativna osećanja često nas odbijaju i plaše, pa dobijamo želju da se udaljimo od nekoga ko širi negativnu energiju oko sebe. S druge strane, i svesno i nesvesno, skloni smo da se pridružimo društvu osoba koje su pune entuzijazma, nasmejanih, duhovitih, prijateljski nastrojenih, koje podstiču dobro raspoloženje. Kao što nas pozitivna energija privlači, negativna nas odbija. Osećanja i misli vode ka akciji, a kada se pretvore u dela, to se vidi i u našem i u životu ljudi oko nas. Ako kolege doživljavamo kao neprijatelje, koji nam prete i ugrožavaju nas, to vremenom dovodi do stresnih situacija i konflikata.

Zašto nam se dešavaju upravo one stvari kojih se plašimo?

– Mark Tven je rekao da je u životu preživeo hiljadu nesrećnih situacija od kojih se najveći broj nikada nije ni dogodio. Naravno, svi smo ponekad skloni da pravimo negativne projekcije i konstrukcije, nažalost mnogo više nego pozitivne. Naučeni smo da budemo usmereni na probleme i moguće komplikacije, pa se češće bavimo negativnim i nesrećnim ishodom, više usmeravamo energiju misli i osećanja u tom pravcu. Takođe, pre opažamo da se dogodilo nešto loše, nego što sebi priznajemo da je bilo i dobrih situacija. Negativna uverenja i očekivanja deluju kao nekakav perceptivni filter ili selektivne naočare, određuju šta ćemo videti u svojoj okolini. Na primer, mogu da nas razbesne bezobrazni vozači i bićemo ljuti zbog njihovog ponašanja i pod stresom, pa nećemo videti sunčano nebo i radostan osmeh deteta koje nam prilazi da nas zagrli kada se vratimo s posla.

* Ako nas strah koči da ostvarimo ciljeve, kako da se postavimo?

– Strah nije naš neprijatelj. Strah nam govori u kom pravcu možemo da napredujemo i razvijamo se. Kada želimo da proširimo zonu uticaja, sposobnosti, uspeha, kontakata, uvek osećamo izvesnu dozu straha i napetosti. Kada idemo prema cilju, iako se plašimo, uvek osećamo priliv dodatne energije. Ako ne odustanemo, posle nekog vremena, situacije koje su nas plašile izgledaju nam sasvim obične, čak i privlačne. Na primer, plašili smo se da držimo prezentacije pred kolegama i da iznesemo svoje mišljenje. Ali, s druge strane, želeli smo da pokažemo svoje znanje i ideje. Posle izvesnog vremena, stekli smo iskustvo i veštinu, i ta aktivnost nam je postala prijatna, a mi zadovoljni rezultatima.

* Nezadovoljne osobe često “privlače” loše događaje. Da li su misli dovoljne da bi promenile život?

– Iskreno, tu ima mnogo posla. Za početak, važno je prihvatiti potpunu odgovornost za svoj život i ono šta se u njemu događa. Takva osoba, prvo, mora da se pomeri sa mesta “žrtve” i smesta zaustavi sve mehanizme kojima sebi oduzima snagu i životnu energiju. To su, najčešće, okrivljavanje drugih za životne neuspehe, opravdavanje sebe, kukanje, samosažaljevanje i negativni stavovi po raznim pitanjima. Bez ovih promena, pokretanje pozitivnih misli ima kratkoročan efekat, od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

* Kakva je veza između misli i osećanja?

– Uvek su povezani, na primer, razmišljanje o voljenoj osobi prati i određena osećanja. I obrnuto. Čak i kada su naša osećanja nejasna, ubrzo počinju da ih prate misli, uverenja, stavovi. Menjajući misli, stavove i uverenja, možemo da promenimo i osećanja. Mi, zaista, imamo tu sposobnost. Na primer, ako mislimo o svom poslu kao besmislenom i stresnom, o sebi kao promašenoj temi, o kolegama kao gubitnicima ili “energetskim vampirima”, naravno da će to pratiti određena stanja i osećanja. Biće nam mrsko da ustanemo i idemo na posao, preziraćemo sebe i svoj život. A to će rezultirati i lošim poslovnim rezultatima. Vremenom ćemo postati utučeni, depresivni, a verovatno i fizički bolesni.

* Kako da “prizovemo” više ljubavi u život?

– Pozitivan pogled na svet je stav. Koliko loših i teških situacije ima oko nas, isto toliko ima i dobrih, prijateljskih, radosnih i ohrabrujućih. To što su kultura i mediji uglavnom usmereni na isticanje i davanje značaja negativnim stvarima, ne obavezuje nas da to pratimo. Važno je da svesno i s ljubavlju otvorimo oči za dobro, lepo, pošteno, prijateljsko, koje se svakodnevno dešava u našem okruženju i životu. Pokušajte da vodite “dnevnik dobrih stvari”. Dok se bavite dnevnim obavezama i radnim zadacima, zastanite i potražite pozitivne utiske, dozvolite da u sebi osetite njihovu energiju. Na primer, lepo sam se naspavala, muž je spremio doručak, na ulici sam videla razigrano mače, devojka i mladić se smeju i grle, sunce je izvirilo ispod oblaka, kolega je javio da smo dobili pohvale za projekat, sin je dobio četvorku iz matematike… Nije bitno koliko su mali utisci. Male stvari vode ka velikim. U ljubavi je važno je da budemo svesni, ne samo šta ne želimo, već pre svega šta želimo u vezi sa partnerom. Možemo da napravimo listu pozitivnih osobina, interesovanja i zajedničkih aktivnosti.

* Možemo li vizualizacijom da “oživimo” našu želju?

– Kada nešto želimo, normalno je da to zamišljamo i da o tome sanjarimo. Vizualizacija daje najbolje razultate kada idemo korak po korak. Na primer, zamislite upoznavanje i prvi kontakt sa vašom srodnom dušom, i, tu stanite, dok ne budete imali jasnu sliku tog susreta. Zatim, pređite na sledeći korak. Kada nam se neko dopada, mnogi su skloni da previše maštaju. Tada, u svojim mislima, sa nekim koga još nismo ni dobro upoznali, brzo stignemo do zabavljanja, braka, dece, zajedničkog života… Izgubimo se u fantaziji, koja je obično lepša od stvarnosti. Toliko smo izmaštali svoj budući život da nema potrebe da ga živimo. Ništa ne činimo i boravimo u svetu snova, a vreme prolazi. Dakle, dobitna formula je malo vizualizacije, a zatim akcija i postizanje cilja. To daje odlične rezultate u pripremi vrhunskih sportista, pa zašto ne bi i u vašem životu.

* Koje emocije nas koče, a koje su od koristi?

– Potrudite se da stavite naglasak na svoje dobre osobine, jake strane, uspešna dela. Jer, oni su istiniti, kao i naši nedostaci. Kada smo svesni svojih vrlina, lakše se hvatamo u koštac sa ponašanjem koje nas koči. Njihovo transformisanje posmatramo kao izazov kroz koji ćemo uspeti da postanemo srećniji i uspešniji, pa se lakše suočavamo sa strahovima, tugom, ogorčenošću, besom, povredama koje nosimo u sebi. Najvažnije je da budemo iskreni prema sebi, prihvatimo odgovornost i priznamo kako stoje stvari u našem životu i važnim odnosima sa ljudima. Važno je, takođe, da budemo svesni da od nas zavisi kako ćemo živeti, šta ćemo raditi i sa kim ćemo biti.

– Od najranijeg detinjstva izloženi smo negativnim sugestijama. Ne znajući kako da se obračunamo sa njima, najčešće ih ćutke prihvatamo. “Nisi sposoban za to”, “Od tebe nikada neće postati čovek”, “Propašćeš”, “Nije važno šta znaš već koga poznaješ”, “Nikada nećeš uspeti”, “Uskoro ćeš ostati bez dinara”, “Nikome se ne može verovati”…

Tako stečeni utisci iz detinjstva, stvaraju obrasce ponašanja, koji kasnije mogu da dovedu do problema pa i poraza na ličnom i društvenom životu. Jedini lek je promena načina razmišljanja, “konsultacija” sa podsvešću. Ukoliko joj uputite misli kao što su “Nisam u stanju to da učinim”, “Prestar sam”, “Rodio sam se u pogrešno vreme”, “Ne poznajem prave ljude”, ona će uvek reagovati u skladu sa njihovim sadržajem.

Tako sebi uskraćujete sreću i dobrobit i prizivate nemaštinu i oskudicu. Ukoliko u svesti stvarate prepreke, teškoće ili negativne misli, moć podsvesti donosi loše događaje. Podsvest nije sposobna da reši probleme, ali ako želite da radi za vas, postavite joj pravi zahtev i saradnja neće izostati. Ona je uvek u našoj službi, nadzire rad vašeg srca, ritam disanja, leči posekotinu na prstu, usmerena je ka životu i stalno se brine o nama.

Usvaja naše obrasce mišljenja i odgovoriće uvek kada se upustite u traganje za rešenjem problema, ali će istovremeno očekivati da u svesti stvorite ispravne polazne stavove. Podsvest uvek ima odgovor. Međutim, ako kažete “Ne verujem da ima izlaza, zbunjen sam, zašto mi odgovor neprestano izmiče”, poništavate snagu sopstvene molitve, odnosno podsvesti.

sandzakhaber / izvor: Novosti.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO