Program obilježavanja 11. jula u Srebrenici

SARAJEVO – Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 18. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice “Sigurne zone UN-a” i ukop identifikovanih nastradalih osoba iz jula 1995. godine “Ne zaboravimo” dostavio je Program obilježavanja godišnjice genocida 11. jula (dženaza i komemoracija).

Srebrenica 2013
Srebrenica 2013

Program počinje 11. jula od 8.00 sati dočekom VIP zvanica ispred Spomen sobe u Memorijalnom centru.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegocine i recitala “Srebrenica” Abdulaha Sidrana, u 11 sati u MC Potočari (preko puta sakralnog dijela) uslijedit će obraćanja:
– Ćamila Durakovića, načelnika Opštine Srebrenica
– Patricka S. Moona, ambasadora SAD-a u BiH
– Abdullaha Humda H. Al-Harbeyja, predsjednika grupe prijateljstva za saradnju s Parlamentarnom skupštinom BiH
– Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH
– Nilsa Muižnieksa, komesara za ljudska prava Vijeća Evrope
– Ömera Çelika, ministra za kulturu i turizam u Vladi Republike Turske
– Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i
– Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Nakon obraćanja zvanica u 12 sati na Memorijalnom kamenu uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Od 12.30 sati u Memorijalnom centru Musalla uslijedit će Srebrenički inferno – Omladinski hor Zenica, potom obraćanje načelnika Ćamila Durakovića te učenje ilahije „šehidi” i učenja Kur’ana te ezan za podne namaz.

Podne namaz (Memorijalni centar Musalla) u 13 sati predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dženaza namaz bit će klanjan u 13.35, a u 13.45 slijedi iznošenje tabuta od Musalle do mezarja te čitanje imena žrtava genocida.

U 14.50 sati je učenje na kaburima: Ašere, sure (Et-Tekasur, El-Ihlas, El-Feleq, En-Nas, El-Fatiha, Elif Lam Mim) i dove, saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 18. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice “Sigurne zone UN-a” i ukop identifikovanih nastradalih osoba iz jula 1995. godine “Ne zaboravimo”.

 

(fena)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO