PRIJEPOLJSKA KULTURNA KOLUMNA: ZAŠTO PROPADA KULTURA U PRIJEPOLJU? Zajedno možemo!

Molio bih Prijepoljce da pročitaju status i uvide problem. Hvala Vam unapred.

Za sve moje kolege, mlade ljude, studente, ekonomiste, pravnike, vodoinstalatere, građevinare, medicinske radnike, koje imaju isti, sličan problem. Zajedno možemo!

Prijepolje ima ukupno tri glumca.

Ne četiri, pet, deset nego tri.

Prošle godine sam sa Domom kulture, kao jedan od te male grupe sarađivao na realizaciji dve predstave. Jednoj za decu i jednoj večernjoj. I dalje nosim lepe uspomene na taj period i uspeh koji smo ostvarili, kao i pozitivne utiske koje smo ostavili pred domaćom publikom i PONOS koji sam osećao kad god su naše predstave gostovale po zemlji.

Ove godine sam, na osnovu prakse koju je sam Dom kulture uspostavio, gde sa jednim autorom sarađuju dve godine očekivao da ćemo nastaviti istu saradnju. Birao sam komade mesecima (što mogu da potvrde i moje kolege koje sam pitao za preporuku pozorišnih komada), razmišljao o načinu na koji ćemo da postavimo dve predstave i napravimo uspeh koji će biti i bolji i veći nego prethodni.

Iako sa predstavnicima Doma kulture, razvijam ideje za ovu godinu više od mesec dana, razmenjujući tekstove, razmišljajući o glumcima i postavci, danas sam dobio vrlo neprijatan poziv iz Doma. Naime, direktor je odlučio da prekine saradnju sa mnom i angažuje Sunčicu iz Beograda.

Nisam čuo primedbe na svoj rad, niti neki razlog zbog čega je došlo do promene. Jedino što se promenilo od prošle godine je sam direktor. Iako sam pokušavao nebrojeno puta da se vidim i dogovorim sa direktorom, to nije bilo moguće.

Ipak, nemušti direktor Doma kulture Prijepolje nalazi da je najbolje za cilj zbog kojeg je osnovan Dom još davne 1979. da “promoviše i razvija kulturno – umetničko stvaralaštvo u Prijepolju” tako što će umesto bilo kog od Prijepoljskih glumaca, kojih ponavljam ima ukupno tri, angažovati Sunčicu iz Beograda i na taj način pomogne razvoj kulture u našem mestu, a nama na najbrutalniji način pokazati da smo apsolutno nepoželjni u Prijepolju i da treba da nastavimo da radimo negde drugde.

Ako je izvesna Sunčica ikada pre bila u Prijepolju i zainteresovana je na bilo koji način za poboljšanje kulturnog života ovde, povlačim sve loše što sam implicirao sada. Međutim pre će biti da je ona neko ko će u Prijepolje doći jednom, sada prvi i poslednji put i raditi u mestu koje do juče ne bi mogla da nađe na karti, i iz istog otići bez namere da se vrati. Osim ukoliko ne ostane direktor i pogubna kulturna politika koju sa takvom lakoćom vodi.

Hvala mojim glumcima iz Prijepolja.

S poštovanjem,
diplomirani glumac
Ammar Mešić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO