Preminuo Srđa Popović, najveći kritičar Slobodana Miloševića

Advokat i borac za ljudska prava preminuo je u 76. godini života, poslije kraće i teške bolesti, u Beogradu.

ajb2013-10-29-10h53m36s215a-

Poznati advokat, aktivista za ljudska prava i analitičar Srđa M. Popović preminuo je u 76. godini, poslije kraće i teške bolesti, u Beogradu, prenosi Anadolija.

Popović, koji je rođen 1937. godine u Beogradu, i nastavio voditi advokatsku kancelariju svog oca, u zadnjih deset godina bio je poznat kao advokat porodice ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Još sedamdesetih godina u bivšoj SFRJ je branio mnoge tadašnje političke disidente i javnosti poznate osobe, poput Dobrice Ćosića, Vuka Draškovića, Vojislava Šešelja, Željka Ražnatovića Arkana, Andrije Artukovića, Franje Tuđmana…

Proslavio se braneći optužene u političkim procesima gdje se sudilo iz tog vremena Mići Popoviću, Gojku Đogi, Mihajlu Mihajlovu, Leonidu Šejku, Mihailu Markoviću, Dragoljubu Mićunoviću, Nebojši Popovu, Kosti Čavoškom, Dušanu Makavejevu, Želimiru Šeksu, Dobroslavu Paragi, Ivanu Zvonimiru Čičku…

‘Milošević je velika opasnost’

O njemu je 1976. godine pisao časopis Times, navodeći: “Popović, dugo žigosan čovjek u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koji brane progonjene zbog njihovih uvjerenja…”

Srđa Popović je postao poznat u javnosi izjavom o ulozi tužioca i odbrane na sudu, rekavši: “Branio bih i [četničkog komandanta i osuđen ratnog zločinca Dragoslava] Dražu Mihailovića, i [bivšeg komunističkog lidera Aleksandra] Rankovića, da mu je bilo suđeno, i [svećenika Alojzija] Stepinca, a možete dodati i bilo koje ime.”

Srđa Popović bio je jedan od velikih protivnika režima Slobodana Miloševića i jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazivao kao na “veliku opasnost”.

Osim toga, Srđa Popović je pokretač nedjejnika Vreme 1989. godine, u kojem su radili novinari koji su ušli u sukob s vlastima i Miloševićevom plitikom.

U Srbiji je u zadnje tri decenije zbog svojih stavova proglašavan “izdajnikom srpstva”, “heretikom” i “zloduhom”.

Za NATO intervenciju

Politiku Srbije prema kosovskim Albancima nazivao je samoubilačkom, a 1991. godine je izbjegao u SAD.

Jedan je od rijetkih srpskih intelektualaca koji je prije NATO intervencije na Kosovu 1999. godine naglašavao da se ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije jedino mogu zaustaviti NATO intervencijom.

Imao je vrlo kritičan stav prema odnosu zvanične Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini.

Smatrao je da su četnici u Drugom svjetskom ratu, “u ime iste ideologije, etnički čistili Bosnu od muslimana, a da je to isto radio [komandant Vojske Republike Srpske i optuženi za genocid, general] Ratko Mladić 50 godina kasnije”.

Izvor: balkans.aljazeera.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO