Premijer Erdogan ponudio predstavnicima demonstranata referendum za park Gezi

premijer-erdogan-ponudio-predstavnicima-demonstranata-referendum-za-park-gezi_trt-bosanski-20594

Zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Huseyin Celik, izjavio je da je premijer Recep Tayyip Erdogan na sastanku sa predstavnicima demonstranata poručio da bi se pitanje projekta u istanbulskom parku Gezi moglo dati na odlučivanje građanima Istanbula, da bi se po tom pitanju mogao organizovati referendum.

Celik je poručio je nakon sastanka sa predstavnicima demonstranata u Turskoj, da protesti ne mogu trajati vječno i da to vlada neće prihvatiti, “a još nakon razgovora kakve smo vodili večeras mislim da će mladi iz parka Gezi napustiti taj prostor”.

Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i glasnogovornik te stranke Huseyin Celik, rekao je da se protesti u toj zemlji dešavaju upravo zato što ne vlada diktatura, “jer da je Turska diktatorski sistem ovakvi protesti ne bi bili mogući, a njihovo provođenje imalo bi strašne posljedice. Do danas je policiija imala više intervencija, tokom kojih je nažalost bilo i fizički i duševno povrijeđenih ljudi. Kamo sreće da nije bilo ni intervencija ni nasilja, ali pogledajte današnje slike Londona gdje se protestuje uoči samita G8”

Premijer Recep Tayyip Erdogan sastao se u Ankari sa predstavnicima sindikata TESK i sa jedanaestočlanom delegacijom predstavnika demonstranata. Erdogan je tokom dva odvojena sastanka sa predstavnicima sindikata i demonstranata razgovarao o protestima koje su prije 16 dana inicirale demonstracije protiv građevinskih zahvata u istanbulskom parku Gezi.

U delegaciji predstavnika demonstranata nalazili su se dramski umjetnik Ahmet Mumtaz Taylan, akademici Betul Tanday, Hale Ciraci i Ipek Akpinar, režiser Kultug Ataman, studentica Nil Eyupoglu, umjetnica Rumeysa Kiger, arhitektica Selva Gurdogan, stručnjakinja za društvene medije Zehra Oney, student Zulfikar Kurum i Bulent Peker, koji je na početku protesta uputio otvoreno pismo Erdoganu.

U ime turske vlade, pored premijera Erdogana, sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Muammer Guler, ministar okoliša i urbanizma ErdoganBayraktar, minsitar kulture i turizma Omer Celik, savjetnik premijera Afkan Ala i dopredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Huseyin Celik.

(Agencija Anadolija) TRT

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO