PREDSJEDNIK SAD-A GOVORIO PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN-A – Obama: Srebrenica se ne smije ponoviti

Trebamo li zaista prihvatiti da je svijet nemoćan pred Ruandom ili Srebrenicom, upitao se predsjednik SAD-a Barack Obama za govornicom Generalne skupštine UN-a, govoreći o ratu i zločinima u Siriji.

“Ako je to svijet u kojem ljudi žele živjeti, onda to trebaju reći i priznati hladnu logiku masovnih grobnica”, istakao je predsjednik SAD-a, prenosi AFP.

Obama je u utorak upozorio da je spreman koristiti silu protiv sirijskog arsenala hemijskog oružja, a istovremeno je tražio da UN preduzme akciju. U povremeno defanzivnom govoru u Generalnoj skupštini UN-a, Obama je rekao da su SAD spremne da brane svoje interese na Bliskom istoku uključujući osiguravanje “slobodnog protoka energije” i sprječavanje korištenja oružja za masovno uništenje.

“SAD su spremne da koriste sve elemente svoje moći, uključujući i vojnu silu da osiguraju ove ključne interese u regionu”, rekao je Obama svjetskim liderima.

On je rekao da je kredibilitet svijeta na ispitu nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad navodno koristio hemijsko oružje.

“Jaka rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a mora potvrditi da Assadov režim prihvata svoje obaveze, a moraju postojati posljedice ako to ne ispoštuju. Ako se ne možemo složiti čak ni oko ovoga, onda će biti jasno da UN ne može provesti ni najosnovnije međunarodne norme. S druge strane, ako uspijemo, poslat ćemo jaku poruku da nema mjesta korištenju hemijskog oružja u 21. stoljeću, ali i da ovo tijelo misli ono što govori”, rekao je Obama.

Obama je odgovorio kritičarima koji dovode u pitanje to da je Assad izveo napad 21. avgusta kod Damaska, u kojem je prema podacima SAD-a ubijeno 1.400 ljudi.

“Te rakete su ispaljene iz kvarta pod kontrolom režima i pale su na kvart pod kontrolom opozicije. Uvreda je za ljudski razum i za legitimitet ove institucije reći da je bilo ko osim režima izveo ovaj napad”, istakao je predsjednik SAD-a.

Obama, koji je došao na vlast kao kritičar rata u Iraku, suočio se sa jakom opozicijom u svojim redovima zbog najave da će koristiti silu u Siriji. Ali Obama argumentira da je njegova spremnost da koristi silu pokrenula akciju i dovela debatu oko Sirije na viši nivo.

obama
“Ne vjerujem da vojna akcija, bilo onih unutar Sirije ili vanjskih sila, može postići dugoročan mir. Ne vjerujem da SAD ili bilo koja država trebaju odrediti ko će voditi Siriju. Ipak, lider koji masakrira svoje građane i ubija djecu gasom ne može zadobiti legitimitet da vodi veoma podijeljenu zemlju”, rekao je Obama za Assada.

Obamine opake dolaze u vrijeme kada se SAD i Rusije spore oko rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja bi sadržavala sporazum po kojem će se Sirija odreći hemijskog oružja. Dogovor SAD-a i Rusije je barem privremeno zaustavio zalaganje Obame i Francuske za vojni udar na siriju, piše “AP”.

U svom govoru Obama je objavio da će SAD izdvojiti još 340 miliona dolara u humanitarnoj pomoći za Siriju u kojoj je građanski rat rezultirao sa oko dva miliona izbjeglica.

Iz State Departmenta su poručili da nova pomoć podiže doprinos SAD na 1,4 milijarde dolara u šta je uključena pomoć u hrani, pitkoj vodi i smještaju za izbjeglice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO