Potpisan ugovor sa EU vredan 80 miliona evra!

477
Mesto: Beograd Datum: 05.12.2016 Dogadjaj: EVROSERVIS/POLITIKA - komesar Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vuèiæ prisustvovali su potpisivanju ugovora za podršku reformi srpske javne uprave Licnosti: Aleksandar Vuèiæ, Johanes Han

“Dobijamo 80 miliona evra na poklon od EU, za podršku reforme javne uprave. Tih 80 miliona ćete direktno da vidite u bolnicama, putevima. Bez efikasne javne uprave nećemo moći da imamo rezultate u budućnosti”, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Premijer je rekao da je zahvalan na ovom sporazumu.

“Građani javnu upravu moraju da osete kao svoj servis. To ćemo morati da popravljamo. Najveći deo upravnih poslova moći ćemo da obavljamo od kuće i to je ono što se manje vidi, a znači podizanju životnog standarda”, kaže Vućić.

Vučić je rekao da je Srbija svoj put trasirala i da je “lojalni partner EU”.

“EU može da računa na Srbiju, koliko i Srbija može da računa na EU. A mi na EU računamo. Još jednom hvala Hanu i EU na ovim značajnim finansijskim sredstvima”, rekao je Vučić.

Han: Reforma javne uprave jako bitna

Johanes Han, koji boravi danas u Beogradu, je rekao da je podrška javnoj upravi jako bitna, iako je nevidljiva.

“Dugoročno to je veliki doprinos EU ka unapređenju javne uprave Srbije ka evropskim standardima”, rekao je Han.

On je naveo da EU sa 27 miliona evra učestvuje u modernizaciji univerziteta i fakulteta u Srbiji.

Han je rekao će sledeće godine investirati u modernizaciju akademskih institucija, i da će se raditi na razvijanju naučnih ustanova i laboratorija, kako bi mladi imali mesta gde će da rade.

“Veoma cenimo šta je Srbija uradila što se tiče migracije. Situacija se poboljšala iako nije rešena do kraja. Učešće Srbije je bilo u evropskom duhu. Voleli bismo da smo isto to videli i od nekih naših članica”, rekao je Han

Dodao je da i Srbija može da računa na EU, i da je dobar takav odnos pošto smo “u istom brodu”.

“Moramo i želimo da radimo zajedno, evropska perspektiva nema alternativu”, rekao je Han.

Taj proces treba da dovede do dalje stabilizacije regiona. Zahvalni smo na naporima Srbije da se stabilizuje region, čije sve zemlje treba da budu članice EU, ali je najvažnije da među narodima vladaju mir i prosperitet, rekao je Han.