Potpisan sporazum o udžbenicima za manjine

649

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojičić i predstavnici sedam nacionalnih manjina potpisali su danas u Sporazum o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na jezicima tih manjina.

Sporazume o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika potpisali smo sa predstavnicima sedam nacionalnih manjina – bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom nacionalnom zajednicom, rekao je Verbić.

Potpisivanju nisu prisustvovali predstavnici Albanaca, a Verbić je rekao da se nada da će oni naknadno doći i
potpisati ovaj Sporazum. On je rekao da Srbija može da se pohvali, jer je jedna od malobrojnih zemalja u Evropi koja obezbeđuje čak na osam jezika celokupno obrazovanje na jezicima manjina.

Prema njegovim rečima, ovakva aktivnost je definisana i posebnim Akcionim planom za nacionalne manjine u okviru Poglavlja 23.

Predsednik Rumunskog nacionalnog saveta Danijel Petrović je rekao da itekako mogu da budu zadovoljni i da potpisivanje Sporazuma znači da će kod Rumuna biti zaokružen ceo proces kada su u pitanju udžbenici na rumunskom jeziku.

Predsednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća Darko Sarić Lukendić je rekao da potpisani ugovori predstavljaju značajan iskorak u odnosu na dosadašnju praksu kada je u pitanju ostvarivanje prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta Bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov, rekao je da je 30 godina čekali na ovaj trenutak – da dobiju udžbenike na bugarskom jeziku i zahvalni su Ministarstvu prosvete, Vladi Srbije i Zavodu za udžbenike.

Predsavnik Bošnjačke nacionalne zajednice Esad Džudžo je naglasio da se po prvi put na najvišem mogućem nivou obezbeđuju udžbenici za nastavu na jezicima nacionalnih manjina.

izvor: N1