PONOS DRŽAVE Neprikosnovena vojna sila rođena u srcima bh. patriota

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i vjerskim programom na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu jučer je počelo obilježavanje 24. godišnjice formiranja Armije Republike BiH. Na današnji dan 1992. godine, odlukom Predsjedništva RBiH, osnovana je Armija RBiH, koja je u svojim redovima okupila patriote koji su stali na prvi front odbrane, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države. 
Borba za slobodu
Vojna sila koja je odbranila državu u najteže vrijeme agresije formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane, MUP-a, Patriotske lige, ”Zelenih beretki” i brojnih drugih koje su građani formirali da bi se suprotstavili općem napadu JNA, paravojnih jedinica SDS-a i dobrovoljaca iz Srbije na državu, koji je kasnije prerastao i u stravičan krvavi genocid. 
Danas će se u Sarajevu i širom BiH građani prisjetiti dana kada je oformljena Armija RBiH, koja će u historiji ostati upisana kao jedinstvena vojna snaga, nastala iz čistog patriotizma i hrabrosti, a, uprkos tome, bilježila je brojne velike pobjede koje su osigurale opstanak države i naroda BiH. Kao svoj dan 15. april preuzeo je i 2. pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga (OS) BiH. 
U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića hatma-dovu proučili su učači Muftijstva vojnog Ministarstva odbrane BiH i učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. 
– Armija RBiH je svojim doprinosom osigurala opstanak jedinstvene BiH i danas se sjećamo svih poginulih i svih njenih pripadnika. Svi su oni, na svoj način, heroji BiH. Danas imamo jedinstvene Oružane snage BiH, koje su jedan od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH u NATO-u – rekao je generalmajor Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.
Očuvati sjećanje
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je obaveza građana obilježavati ovakve datume. 
– Moramo voditi računa da se agresija kakva je bila na BiH više nikada nikome ne dogodi. Obilježavamo sjećanje na naše šehide i na našeg vrhovnog komandanta Aliju Izetbegovića. Armija RBiH je na jedan dostojanstven način odbranila građane i civilizacijske tekovine svih naroda na ovom prostoru – naglasio je Bukvarević.
Da je sjećanje na poginule borce Armije RBiH itekako važno i dvije decenije nakon rata, rekao je i Senad Pajić, komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH.
– Danas se poklanjamo žrtvama i našim šehidima koji su dali svoje živote i ugradili ih u ovu državu. Na svim lokacijama gdje su razmještene jedinice naših pukova imamo obilježavanja – naglasio je Pajić.
Borba za jednakost je patriotizam u miru
Muftija vojni u Oružanim snagama BiH Hadis Pašalić kazao je da su oni koji su poginuli u odbrani BiH svoje živote položili u temelje države. 
– Naša borba za pravednije društvene odnose, za jednakost svih pred zakonom, zakonitost, obrazovanje i rad, briga za slabe, siromašne i socijalno ugrožene izraz su najvećeg patriotizma u miru – kazao je Pašalić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO