Poljoprivrednici: pogodila nas je neviđena šteta, problem na njivama pravi mulj!

Poljoprivreda je pretrpela ogromne štete u katastrofalnim poplavama. Najveća šteta pogodila stočarstvo. Pomoć države je neophodna, tvrde poljoprivrednici.

“Prvo mora da se utvrdi kakvo je stanje na terenu. Ali već sada je jasno da su najveće štete u stočarstvu”, rekao je Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije gostujuću u Specijalnoj emisiji o poplavama u Srbiji na B92.
Prema njegovim rečima, stočarstvo je pred još jednim problemom, a to su bolesti do kojih će, kako očekuje Jakšić, svakako doći.

“Treba da se učini sve da se spasi što više grla, mi i sada imamo centre u kojima prikupljamo pomoć, ali apelujemo na državu i Ministarstvo poljoprivrede da se pomogne našem sektoru”, rekao je Jakšić.

Jakšić je napomenuo da su poljoprivrednici bili korektni dok su tržili pomoć i da nisu naručivali mnogo stočne hrane i slično već da su tražili najneophodnije.

“Voda je bila do guše, čekali smo na izvlačenje stoke, prvo čamcima pa onda ručno, potom smo slali hranu onima koji su mogli da spasu neko grlo, ostatak stoke je uginuo. Ipak, inspekcija je bila na terenu i pazila da ne dođe do zaraze”, tvdi Jakšić.

Duško Radosavljević iz Udruženja poljoprivrednika Obrenovac kaže da je samo na desnoj obali Kolubare stradala četvrtina stoke, ostale tri četvrtine ostale su bez hrane. Ipak, kako kaže, njihovo udruženje dobilo je i poslalo je šleper hrane i sada nastoje da dopru i do leve obale reke kako bi utvrdili stanje – koliko je ostalo životinja i šta im je potrebno.

Govoreći o stanju u kom su usevi, Radosavljević kaže da još nije moguće imati potpune podatke u kakvom stanju su parcele.

“Jedan deo tih njiva neći moći da se obrađuje u skoroj budućnosti zbog mulja, ali zato evidentiramo koliko će moći da se obrađuje, i kada se steknu uslovi da se te parcele preoru ili poseje kukuruz ili šta bude moglo. Očekujemo svu pomoć, treba nam seme, dizel…”, kaže Radosavljević koji takođe trvdi da su ljudi bili solidarni i da su pozajmljivali jedan traktor na tri, četiri domaćinstva jer ostali traktori nisu mogli i neće moći još dugo da se upale zbog oštećenja.

Gosti specijalnog programa B92 obećali su da će njihova udruženja i dalje nastaviti da prikupljaju pomoć i da apeluju na institucije kako bi se pomoglo ugroženim poljoprivrednicima.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bošković – Bogosavljević izjavila je ranije danas da će država učiniti sve da poljoprivrednicima nadoknadi štetu od poplava u najvećoj mogućoj meri.

Sandzakhaber / Izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO