Pojednostavljeni januarski računi za struju

381039_elektrodistribucija20082013ras-foto-n-kostic-019_f

Građani Srbije će za plaćanje potrošene struje u januaru 2014. dobiti pojednostavljene račune, koji će biti jasni i pregledni svima, a EPS će u prvom kvartalu naredne godine biti pravno transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, rečeno je juče u EPS-u.

Posle konstitutivne sednice Nadzornog odbora EPS-a, ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je na toj sednici usvojen statut, koji bi Vlada trebalo da usvoji do kraja godine i da stupi na snagu osam dana posle toga, napominjući da će novi statut označiti novu eru funkcionisanja i reformisanja tog javnog preduzeća.

Mihajlović je napomenula je da bi u statut trebalo da budu uključene sugestije da opšte akte koje donosi direktor mora da odobri i Nadzorni odbor i da se uvede dublja kontrola i kazne za one koji ne poštuju statut.

Ministarka energetike je najavila i da bi do kraja prvog kvartala 2014. godine EPS trebalo da postane akcionarsko društvo.

Za subotu, 28. decembra, Mihajlović je najavila da će građanima predstaviti nov izgled računa za struju, koji će biti pojednostavljen i razumjiv svima bez obzira na nivo obrazovanja i najavila da će oni biti poslati na kućne adrese, sa računim za struju za januar 2014. gdoine.

EPS je dostavio predlog izgleda novog računa, ali prema rečima Mihajlovićeve u Ministarstvu nisu sasvim zadovoljni predloženim rešenjem, pa je dat rok do kraja nedelje da se predlog popravi.

Predsednik Nadzornog Odbora EPS-a Aca Marković je rekao da je novi statut EPS-a, biti prvi korak ka korporativizaciji tog javnog preduzeća i transformaciji u akcionarsko društvo.

Novi statut predviđa da će u EPS-u odlučivanje biti organizovano na dva nivoa: prvi će biti Nadzorni odbor od pet članova, a drugi je Odbor izvršnih direktora od sedam članova u kojem je predsedavajući direktor EPS-a, kao osmi član.

V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović objasnio je da je novi statut samo prvi korak u transformaciji rada tog preduzeća ka korporativizaciji, što je EPS bio u obavezi da uradi prema Zakonu o javnim preduzećima.

Akcenat će biti na produktivnosti i merenju odgovornosti i uspešnosti poslovodstva EPS-a, rekao je Obradović i ukazao da bi novi statut trebalo da postavi osnove za novu piramidu upravljanja i korporativizaciju tog javnog preduzeća.

“Da prevedem na srpski jezik, korporativne funkcije kao što su ljudski resursi, pravna služba, informacione službe, nabavke, biće definisane na nivou korporacije”, najavio je Obradović, ističući da će novi statut omogućiti još transparentniji rad EPS-a i da će akcenat biti na produktivnosti i merenju odgovornosti i uspešnosti poslovodstva EPS-a.

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO