Pogledajte izvlačenje broda Costa Concordia (video)

0381007.73

Skoro dve godine nakon dramatičnog nesreće broda Costa Concordia, počelo je njeno izvlačenje iz mora pored ostrva Giglia, na jugu Italije, piše Index. Reč je o najskupljem izvlačenju broda u istoriji i dosad nezabeleženoj operaciji koja bi mogla koštati više od 600 miliona dolara. Očekuje se da će akcija trajati 12 sati, a na njoj radi međunarodni tim od oko 500 radnika i inženjera.

Već ranije je ispumpano preostalo gorivo kako bi se sprečilo prljanje okoline, ali je lokalno stanovništvo ipak zabrinuto.

“Ako ga ne izvuku i ostane tu, ne znam. Kako će ga maknuti, u komadima? On je ovde postao poput nekog otiska, nadam se da će uspeti da ga odvuku. Kažu da postoji rizik mikro cunamija ako nešto pođe po zlu”, kažu stanovnici.

Podsetimo, kruzer – sedam puta veći od Titanika, nasukao se 2012. nakon što je udario u hridi i prevrnuo se. Istraga je pokazala da je kapetan, Frančesko Šetino, brod previše približio Gigliju u neuspelom manevru. Optužen je za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4.000 putnika i članova posade. Preti mu 20 godina zatvora.

Za smrt 32 ljudi već su ranije osuđeni koordinator kompanije Kosta Krokijere, Roberto Feranini, direktor brodskog hotela kao još troje ljudi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO