Počinju najskuplje ZOI u istoriji

SOČI – Zimske olimpijske igre u Sočiju, najskuplje u istoriji, pošto je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara počinju sutra, a svi se nadaju da će uprkos pretnjema terorista sa Kavkaza proteći bez incidenata.

Ruske vlasti na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara i time oborile rekord letnjih igara u Pekingu 2008. godine koje su koštale 44 milijarde dolara.
Koliko je ta suma velika najbolje ilustruje podatak da su prethodne Zimske igre u Vankuveru koštale “samo”osam milijardi
dolara.

Za prve zimske igre na teritoriji Rusije, prethodno je Moskva 1980. godine organizovala letnje igre, ukupno je izgrađeno 11 borilišta podeljenih u dve grupe – Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnaja poljani.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mesta bezbednost je na najvišem mogućem nivou, Soči se praktično nalazi u “prstenu” više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja (takođe rekord), među kojima je i Srbija, osećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobedi olimpijski duh.

Ipak, kako se ništa ne prepušta slučaju mnogobrojen delegacije imaju i dodatno sopstveno obezbeđenje, posebno se to odnosi na Amerikance i ostale zapadne zemlje. I u srpskoj delegaciji su vodili računa o bezbednosti, pa su uz srpske sportiste i dvojica pripadnika BIA.

Prvi utisci iz Sočija su uglavnom pozitivni, ali ima i onih drugih, koji se pre svega odnose na smeštaj novinara, pošto neki hoteli praktično nisu na završeni, pa predstavnici “sedme sile” nailaze na mnogobrojna iznenađenja koja su preplavila javne mreže. Takođe, to je već i uobičajeni skok cena, sve je bar duplo skuplje nego obično, ali, slobodno se može reći da je to već uobičajena situacija.

Kada su u pitanju sportska borilišta takmičari, njih blizu 3.000 sa svih meridijana boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina i biće podeljeno ukupno 98 zlatnih medalja. Zanimljivo, najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Srbiju će predstavljati osmoro sportista – Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičiće se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo su posada srpskog bob dvoseda, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković, takođe u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukičević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, koja počinje sutra u 17 sati po srednjeevropskom vremenu, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, održaće se od 7. do 23. februara.

Bez diskriminacije gejeva,ostavite decu na miru

Zamenik ruskog premijera Dmitri Kozak branio je danas stav Kremlja vezan za prava homoseksualaca na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, zatraživši od takmičara da “ostave decu na miru”.

Rusija je usvojila zakon o zabrani homoseksualne propagande pred maloletnicima kojim se zabranjuje “propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa”.

Kozak je rekao na današnjoj konferenciji za štampu da ruski organizatori neće diskriminisati posetioce ili takmičare na
Olimpijadi zbog njihove seksualne orijentacije, ali je stao uz vladinu podršku zakonu o gej propagandi, preneo je AP.

Kozak je izjavio da sportisti imaju slobodu da izraze svoje stavove i razgovaraju o svojoj seksualnoj orijentaciji.
On je, međutim, zatražio od njih da se drže podalje od dece, rekavši “ostavite decu na miru”.

Gej grupe smatraju da je taj zakon doprineo netoleranciji prema seksualnim manjinama u Rusiji.

Prema tom zakonu, ukoliko pojedinci koriste medije ili internet za takvu “propagandu” biće kažnjeni novčanom kaznom do 3.000 dolara, dok će organizacije morati da plate do 30.000 dolara i da budu zatvorene do tri meseca.

Stranci će za kršenje ovog zakona plaćati kazne u iznosu do 3.000 dolara i mogu da budu u pritvoru do 15 dana ili da budu deportovani.

sandzakhaber / izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO