Počela nova runda u Briselu, tema – kosovske tablice

462

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou počela je u sredu popodne u zgradi Evropske diplomatske službe u Briselu.

Iz izvora bliskih delegaciji Beograda za Tanjug je povrđeno da će tema prvog dana trodnevnih razgovora u Briselu biti primena dogovora o slobodi kretanja, tačnije pitanje registarskih tablica za vozila sa teritorije Kosova.

Suština problema je, kako navodi srpska strana, u zahtevu Prištine da se koriste statusno pristrasne tablice, takozvane Republike Kosovo, sa oznakama RKS, kako za Srbe sa Kosova i Metohije tako i za sve stanovnike KiM prilikom tranzita kroz Srbiju, što nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Drugog dana razgovora, u četvrtak 8. spetembra, na dnevnom redu bi trebalo da se nađu pitanja katastra, priznavanja diloma, ali i uspostavljanja Zajednice srpski opština, što je prema oceni srpske strane, ključno političko pitanje i sama suština Briselskog sporazuma.

Poslednjeg dana razgovora, u petak, dlegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, razgovaraće o razgraničenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

Tokom trodnevnih tehničkih razgovora u Briselu, delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištine kosovska ministraka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

izvor: B92