Plavsko-guinjska stara arhitektura: Svjedoci ugleda i moći porodica

PLAV – U plavsko-gusinjskom kraju danas postoje primjeri stare turske arhitekture, tako da se od dvadeset i više kamenih visokih kula  izdvajaju Kula Redžepagića u Plavu i Kula Radončića u Gusinju, koje su ujedno i zaštitni znak ovih mjesta.

ATT05379 221x300 Plavsko guinjska stara arhitektura: Svjedoci ugleda i moći porodicaOvi objekti koji čine posebnu atrakciju i divljenje turista i posjetioca, su nekada imali stambenu namjenu – ali su u to vrijeme kvalitetom i ljepotom izgradnje svjedočili o ugledu i moći porodica čije ime one i danas nose.

Kula Redžepagića, u samom centru Plava, predstavlja najstariju građevinu u ovom kraju. Izgradio je 1671. godine Hasan Beg Redžepagić, i jedan je od najznačajnijih spomenika stambene i odbrambene arhitekture na Balkanu. Kula je nakon adaptacije i uređenja zadržala izvorni oblik i izgled, dok je Kula Radončića pretrpjela određene izmjene eksterijera u toku rekonstrukcije.

U ovom kraju postoji još dvadeset kula – među kojima su poznate Kula Rašića, Balića Kula, Curanovića kula i mnoge druge u Plavu i Gusinju kao i u okolnim selima. Mnoge kule su napuštene i zubu vremena odolijevaju uglavnom zbog kvaliteta svoje izrade.

Svi ovi objekti uz određena ulaganja za adaptaciju mogli bi da posluže za organizovanje književnih i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija. Bio bi to veliki doprinos turističkoj ponudi ovog kraja, kažu žitelji Plava i Gusinja.

R.Gruda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO