Plav: Prijateljstvo traje vjekovima

PLAV – Vjekovno prijateljstvo komšija sa sjevera Albanije i plavsko-gusinjskog kraja ojačano je izgradnjom novog puta Gusinje – Vrmoša – Selce – Tamara – Podgorica, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2014. godine.

2013 10 28 CGO T STR xx V01 Z PL ALBANCI 300x225 Plav: Prijateljstvo traje vjekovima

Đeto Dukaj

Već je asfaltirano osam kilometara puta od graničnog prelaza Grnčar – Vrmoša, a završeni su svi radovi na dionici od Gusinja do graničnog prelaza u dužini od 5,5 kilometara.

– Otvaranjem novog puta Gusinje – Podgorica preko Albanije stvaraju se izvanredni uslovi za prekograničnu saradnju, posebno u oblasti turizma, sporta, kulture i ekonomije. Od kad je 2003. godine otvoren granični prelaz, mnogi naši građani su zbog blizine bolnica zatražili i uvijek dobili hitnu medicinsku pomoć i uslugu u vašoj državi – kaže za Pobjedu agilni predsjednik albanske opštine Kelmendi Đeto Dukaj.

On izražava zahvalnost državnim organima i ustanovama Crne Gore koji su, kako ističe, imali razumijevanja za njihove probleme i potrebe.

– Zbog toga se može reći da su prvi metri asfalta ujedno i prvi metri novog života za ljude sa obje strane granice koja im je pola vijeka krojila sudbinu – ističe Dukaj.

Međusobne posjete

Žitelji sjevernog dijela Albanije pazarnim danima redovno dolaze u Gusinje i Plav, a posebno u julu i avgustu, kad se u ovom kraju održavaju razne sportske, kulturne i turističke manifestacije. Plavljani i Gusinjani uzvraćaju posjete naročito u julu kad se u mjestu Predeljec održava tradicionalna smotra folklora Albanije i izbor za mis planina Albanije, na kojoj redovno učestvuju i djevojke iz plavsko-gusinjskog kraja. To tradicionalno prijateljstvo krunisano je i udajom desetina mladih Albanki u Gusinju i Plavu, ali i druge krajeve Crne Gore.

R.G.pobjeda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO