Petnjica dobila izbornu komisiju

PODGORICA – Za izborni proces u novoformiranoj opštini Petnjica biće odgovorna Opštinska izborna komisija, koju je danas imenovala Skupština Crne Gore, a čiji sastav čine predsjednik i članovi OIK-a iz Berana.
Miodrag Vuković (DPS) kazao je da je zajednički cilj da novoosnovana Opština bude utemeljena na zakonito sprovedenim procedurama.

20130921-135339.jpg

– U javnosti se pokušao stvoriti utisak da je predsjednik Filip Vujanović neregularno raspisao izbore, što nije tačno – kazao je on.

Opozicija je, međutim, ostala pri istom stavu o neregularnosti izbora. Goran Danilović (DF) smatra da je Vujanović raspisao izbore a da prethodno nijesu bili omogućeni uslovi za njihovo održavanje.

– Požurio je da vrati učinjenu uslugu time što su ga „izgurali“ da bude predsjednik“ – rekao je Danilović.

Rifat Rastoder (SDP) kazao je da je nova Opština “ni kriva ni dužna” u centru pažnje, zbog, kako je rekao, nedovoljne međuinstitucionalne saradnje, zbog čega se kasnilo sa ispunjavanjem zakonskih obaveza.

– Donošenjem Odluke o imenovanju privremene OIK, čiji je mandat do imenovanja nove komisije, stvorimo što korektinje formalno pravne pretpostavke za realizaciju raspisanih izbora – kazao je Rastoder.

Neven Gošović (SNP) smatra da je parlament, kada je proglasio novu Opštinu, propustio da donese odgovarajuće propise.

– Ušli smo u izborni proces bez organa za sprovođenje izbora, odluke o načinu finansiranja izbora, broju odbornika koji će se birati, što se ni u jednoj državi vladavine prava ne bi smjelo desiti – rekao je on.

Gošović je kazao da SNP podržava odluku o formiranju OIK, kako bi se stvorili uslovi za održavanje izbora.

Azra Jasavić (Pozitivna) kazala je da se zbog politike vlasti, u Petnjici živi samo u julu i avgustu.

– Petnjičani nemojte to više da dozvoljavate i održavate na vlasti one koji vas samo koriste kako bi se baškarili u privilegijama – kazala je ona.

Kemal Zoronjić (BS) pozvao je Skupštinu da podrži imenovanje predloženih članova OIK i tako omogući građanima Petnjice nastavak stvaranja opštine.

Zoronjić smatra da Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakon o finansiranju političkih partija treba mijenjati, kako bi se prevazišle nedoumice, nastale ovom prilikom – kazao je on.

Skupština nije prihvatila amandman Pozitivne kojim je tražila da ima svog člana u OIK-u

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO