PETAR LUKOVIĆ O JMBG-U “Nisu bitne bebe, ovo je još jedan plan Republike Srpske”

Luković je za portal Source.ba naglasio da se ovdje radi o precizno smišljenom planu parlamentaraca iz RS-a kojima je bunt građana dobrodošao da ponovo iskažu svoje nacionalističke stavove.

 

U čije ime li sada govori?
U čije ime li sada govori?

“Sve ovo što se dešava u BiH oko JMBG-a predstavlja još jedan od mnogobrojnih ludačkih pokušaja diktatora Dodika i njegovih fašista i to je bilo očekivano kada je ovakva situacija u pitanju. Ovo je jedna od najluđih stvari koja se desila u posljednje vrijeme ne samo u BiH, nego i u cijeloj regiji i sve je to dio nekog romantičarskog suludog plana Republike Srpske. Kad imate takvu ideju onda se tu ne razmišlja ni o žrtvama, bebama i ljudskim životima. Tako da je ta odluka da se srpski parlamentarci ne vraćaju u Sarajevo na posao odluka tog idiotluka i vrlo dobro je jasno o čemu se ovdje radi. Ne treba biti previše pametan, analitičan i inteligentan – ovdje se radi o podvali, šovinističkoj farsi koja nažalost kosi ljudske živote i to je ono što je najžalosnije”, naglašava Luković.

Naš sagovornik ističe da je pratio protekla dešavanja u Sarajevu, ali ne vjeruje da će neki novi Valter probuditi građane Sarajeva, ali i građane cijele Bosne i Hercegovine.

“Nema ujedinjenja u gladi, nezaposlenosti i beznađu ni Sarajeva, ni Mostara, ni Banja Luke”, naglašava Luković.

“Nažalost u zemljama regiona, pa i u BiH je kritična doza svijesti je nažalost u nekom povoju. Sve to što se dešava to je odlično i super, ali to je još uvijek malo. Budimo realisti, trebat će još dosta vremena da se ljudi oslobode stega. Poslije 18 godina mi se radujemo demonstracijama na kojima učestvuje 10 000 ljudi. Ja ne sumnjam da ovdje postoje dobri ljudi, koji pokušavaju da govore o normalnim stvarima, ali iskreno ja nisam optimista. Teško je organizovati i mijenjati ljude, sve to za posljedicu ima rat, zločine, pa nezadovoljstvo, glad, bijeda tu nisu dovoljni – to jedan kamen oko vrata. Nekima je dobro, dok se drugi bune”, smatra Luković.

Petre jedna beba je umrla to za tebe ne znači ništa?
Petre jedna beba je umrla to za tebe ne znači ništa?

“Na ovim prostorima su se rijetko dešavale promjene. Ima tu sitnih primjera, ali se kratko zadrže na pijadestalu. Tako je bilo i sa oktobarskim demonstracijama 2000. godine u Srbiji. Jedni su srušeni, došli su novi koji su trasirali neke nove loše puteve u ovoj zemlji – tako je i u BiH”, kaže Luković.

Luković naglašava da građanski neposluh u teoriji može probuditi političke garniture, ali u praksi to je vrlo komplikovano. To jedna lijepa ideja, ali to neko može izdržati dva, tri dana, ali ne postoji kritična masa, ni takva vrsta pokreta koja može da natjera nekoga da radi svoj posao, i to važi za sve zemlje bivše Jugoslavije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO