Pastor: Mađari promenili stav o SNS

Prema SNS nema više nesklonosti, a Mađari su o toj stranci promenili mišljenje, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Gostujući na subotičkoj televiziji “Panon”, Pastor je povodom ranije izjave da SVM namerava da bude deo vladajuće većine u Skupštini Srbije, rekao da prema najvećoj stranci u Srbiji, SNS “nema više nesklonosti kao što je bilo pre dve godine”, kao i da se “promenilo mišljenje o toj stranci i kod Madjara u Vojvodini”.

Zato, kako prenosi “Vojvodina danas”, SVM umesto pozicije konstruktivne opozicije namerava da bude učesnik vlasti da bi sa tog položaja uticao na ostvarivanje mađarskih interesa, naročito nakon što je Ustavni sud Srbije proglasio više članova Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina neustavnim i nakon što je osporena ustavnost i Statuta Vojvodine.

Prema Pastorovim rečima, izborni program SVM-a na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji predstavljaće “kontinuitet u najvažnijim pitanjima mađarske zajednice”, kao što su manjinska autonomija, prava nacionalnih saveta, nastavak ostvarivanja strategija, pitanje ustavnosti i statusa Vojvodine, restitucija i rehabilitacija i pitanja javne bezbednosti.

Dodajući da će u izbornom programu SVM-a za parlamentarne izbore 2014. godine istaknuto mesto zauzeti i pitanja svakodnevne egzistencije, socijalne i zdravstvene zaštite, Pastor je naglasio da su za Mađare u Vojvodini ova egzistencijalna pitanja postala najosetljivija.

Srbija u ovom trenutku još nije onakva kakvu bismo je voleli da bude ali „bez obzira na poslednjih 25 godina, ako budemo složni, možemo da pokrenemo događanja koja mogu ovu državu da učine boljom“ – rekao je Pastor.

Izborni program SVM-a će biti objavljen krajem ove nedelje. Cilj ove stranke je osvajanje pet mandata u Skupštini Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO